Tipy, triky, nápady: Konzervovanie húb v soli

Ak nemáme podmienky na sušenie ani zmrazenie húb, treba skúsiť surové huby preložiť soľou.

21.09.2019 12:00
konzervovanie húb, huby Foto:
debata

Nakrájané huby necháme zavädnúť a potom po vrstvách ich vkladáme do pohárov a presypávame soľou. Pomer húb a soli by mal byť 4¤:¤1. Pri príprave pokrmov je takto konzervované huby nutné preliať vodou, aby sa soľ odplavila. Podobne môžeme huby naložiť do soľného nálevu pripraveného z kilogramu soli a litra vody. Postup je rovnaký ako pri prekladaní soľou. Huby natlačíme do pohára a necháme nad nimi trochu priestoru. Natlačený pohár zalejeme pripraveným vareným soľným roztokom, ktorý by mal siahať asi 1 cm nad vrstvu húb. Jednou z ďalších možností je dusenie húb vo vlastnej šťave so soľou a následná sterilizácia. Podusenú zmes uložíme do pohárov a zalejeme šťavou, ktorú huby pustili. Sterilizácia prebieha tesne pod bodom varu (asi 95 °C) necelú hodinu. Na druhý deň treba sterilizáciu zopakovať.

Huby znovu neohrievať

Pôsobením vzdušného kyslíka v hubových pokrmoch môžu vzniknúť rakovinotvorné látky, preto pokrmy z nich už druhýkrát neohrievame, ale snažíme sa ich ihneď po uvarení všetky skonzumovať.

Čerstvé verzus sušené

Zhruba 30 g sušených húb nahradí 250–300 g húb čerstvých. Sušené sú niekedy dokonca aromatickejšie, ale musíme ich pred použitím močiť v horúcej vode 30–60 minút a scediť. Vodu nemusíme vylievať, ale môžeme ju použiť pri príprave hubovej omáčky.

Jednoduché skladovanie

V lese nazbierané huby po príchode domov riadne očistíme a potom ich uchovávame v chladničke v prepichnutom papierovom vrecku, alebo prikryté navlhčenou plátennou utierkou. Spotrebovať by sme ich mali čo najskôr.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #huby #konzervovanie #skladovanie #sušenie #solenie

+ Pokoj nenájdete len tak, musíte to v prvom rade sami chcieť.
Radíte všetkým na okolo pritom sami so sebou si...

+ Vyskúšajte nové zdravé recepty, objavte radosť z varenia.
Neberte nič na ľahkú váhu, avšak nič ani veľmi...