Ak sa nekonzumuje vcelku, ale nakrájané, je dobré ho pokvapkať citrónovou šťavou, aby nezhnedlo.
Jablko v kuchyni
Jeseň je aj časom zberu jabĺk, ovocia, ktoré nájde v domácnosti pestré využitie. Aj šikovnému kuchárovi sa niekedy pritrafí, že namiesto šťavnatého kuraťa vyberie z rúry vysušenú hrudu. Pritom sa tomu ľahko dá predísť, veď práve kvôli tomu sa pridávajú do hydiny rôzne plnky. No a tá najobyčajnejšia je plnka z jediného jablka. Stačí vsunúť dovnútra kurčaťa jedno celé jablko, kura upiecť ako obyčajne a pred podávaním jablko vybrať. A ak sa vám podarí presoliť polievku či omáčku, treba siahnuť po jablku, nakrájať ho na štvrtiny, odstrániť jadrá a pridať do presoleného pokrmu. Potom jedlo ešte asi desať minút povariť a nakoniec jablko vybrať. Jablko nasaje prebytočnú soľ a jedlo je zachránené. Navyše z jabĺk pri zrení vychádza plyn etylén, ktorý prirodzene podporuje dozrievanie. Táto skutočnosť sa dá využiť aj na dozrievanie iných plodov, napríklad zelených paradajok. Ale pozor – ak nám v komore napríklad nadmerne klíčia zemiaky, môže to byť spôsobené práve prítomnosťou jabĺk, preto ich skladujeme vždy oddelene.
Med zredne v teple
Stuhnutý med opäť zredne, keď nádobu s ním postavíme do inej, v ktorej je teplá voda. Ak začne med kvasiť, postavíme nádobu s ním do hrnca s teplou vodou. V ňom necháme med tak dlho, až sa úplne rozpustí. Penu, ktorá sa na mede utvorí, opatrne odstránime.
Nekysnúce mlieko
Aby mlieko neskyslo, pridáme doň 1 kocku cukru na 1 liter. Môžeme v ňom tiež rozmiešať na špičku noža kyseliny bórovej alebo jedlej sódy. Rovnakú službu nám preukáže list chrenu vložený do nádoby s mliekom.