Pri nákupe dajte prednosť celému kusu mäsa a pomeľte ho až doma pred prípravou. Mleté mäso do fašírky sa lepšie spojí a fašírka nepraskne, keď do zmesi pridáme surový nastrúhaný zemiak a 200 ml vody na kilogram mäsa.
Základ kysnutého cesta
Kysnuté koláče a koláčiky či vianočka by neboli tým pravým orechovým, keby sa človek nenaučil pripraviť kysnuté cesto správne. Kysnuté cesto sa pripravuje z polohrubej múky alebo môžeme zmiešať múku hladkú a hrubú. Pridáva sa jemný cukor, tuk (maslo alebo margarín na pečenie), žĺtky alebo celé vajcia a nakoniec droždie, aby mohlo cesto vykysnúť. Droždie nesmie byť príliš studené, namrznuté, vysušené a po lehote trvanlivosti. Musí byť vždy čerstvé. Z chuťových prísad sa používajú hrozienka, mandle, citrónová kôra, vanilka či škorica. Rozlišuje sa cesto ľahké, ťažké a polotuhé, záleží vždy na pomere vajec a tuku. Ľahké sa používa na dolky a ľahké buchty, ťažké je vynikajúce na sviatočné vianočky a polotuhé na koláče a bábovky, cesto je v podstate univerzálne.
Vyhladenie koláča
Ak má koláč nerovný povrch, preklopíme ho ešte teplý aj s formou na papier na pečenie položený na doske. Takto ho necháme asi 30 minút. Potom môžeme koláč prevrátiť späť. Povrch bude krásne vyrovnaný.
Prskajúci olej
Ak začne olej na panvici prskať a manipulácia s ním je nebezpečná, urýchlene doň prihodíme zopár drevených špáradiel alebo štipku soli. Keby dochádzalo k pripaľovaniu, vyrieši to niekoľko koliesok surovej mrkvy.