Namočená nádoba neutralizuje všetky vône, ktoré do hrnca pórmi v keramike nasiakli počas predchádzajúceho varenia.
Rýchlovarný pomocník v kuchyni
Dnes už samozrejmou, aj keď drobnejšou súčasťou domácnosti je rýchlovarná kanvica. Prvý parameter, na ktorý by ste mali pri jej výbere prihliadať, je jej objem. Ak je naša domácnosť dvojčlenná, väčšinou postačí objem kanvice do 1,2 litra. Vo viacčlenných domácnostiach treba rátať s väčším objemom kanvice – 1,7 litra a viac. Vodu v rýchlovarnej kanvici zohrieva vykurovacia špirála, pričom tá môže byť viditeľná po otvorení vrchnej časti kanvice alebo môže byť skrytá v plášti kanvice. Viditeľná špirála ohrieva vodu rýchlejšie, treba však rátať s tým, že pri varení sa na nej usádza vodný kameň. Ten však možno veľmi jednoducho zlikvidovať tak, že v kanvici vyvaríme vodu s octom. Treba počítať aj s tým, že kanvice bývajú dosť veľkým žrútom elektriny – ideálny príkon je okolo 2 200 W. Pri výbere netreba zabudnúť na dostatočnú dĺžku kábla.
Pripálenie nemusí byť strašiakom
Napriek tomu, že sa jedlo pripálilo, možno ho po určitej úprave podávať. Najskôr všetko, čo je jedlé, prelejeme do iného hrnca. Pridáme k tomu čistú korkovú zátku alebo krajec chleba a povaríme. Korok i chlieb na seba naviažu príchuť spáleniny.
Vylepšená staršia hydina
Staršia hydina bude oveľa jemnejšia a mäkšia, keď mäso niekoľko hodín pred pečením potrieme zmesou oleja a koňaku. Rovnakú službu urobí aj pálenka či whisky. Ak mäso varíme, nalejeme do vody pohárik koňaku. Alkohol nebudeme v pokrme cítiť.