V týchto dňoch známa speváčka a televízna svokra pokrstila ďalšiu kuchársku knihu, pri tvorbe ktorej spojila sily so známym šéfkuchárom Petrom Vargom. Novinka sa tak nesie v duchu súboja, či skôr lahodného spájania retro a moderných receptov.
Ako však priznala sama Oňová, nie pri všetkých nápadoch z novinky Gizka a Peter spolu v kuchyni nastala okamžitá zhoda. Napríklad pri veľkosti ponúkaných porcií. „Ja si predstavujem, podľa starých zvykov, že tanier musí byť naložený a plný, nech sa každý naje do sýta. Ale teraz sa to nenosí, treba tam nechať viac priestoru, aby jedlo vyzeralo na tanieri vkusne, no mne sa stále zdalo, že toho jedla je na tanieri málo,“ opísala Oňová.
Šéfkuchár Peter Varga, ktorý prežil 15 rokov v Írsku, kde pracoval na pozícii šéfkuchára jedného z najlepších hotelov a na jeho jedlách si pochutnali hviezdy ako Beyoncé, Jennifer Lopez či Mel Gibson, je od Gizky Oňovej o generáciu mladší a varí moderným spôsobom. V jeho receptoch sa nájde veľa rozmanitého korenia a „nových“ surovín, tiež používa iné postupy, ktoré sú časovo oveľa menej náročné ako tie tradičné. Gizka Oňová vývoj v gastronómii uznáva a rešpektuje, prikláňa sa však ku klasickým jedlám, ktoré jej pripomínajú detstvo a ktoré varí celý život. Nová kniha plná receptov zo spoločnej kuchyne Gizky Oňovej a Petra Vargu tak dokáže presvedčiť, že retro a moderná kuchyňa k sebe dokonale pasujú.
Dvojica knihu uviedla do života v jednom z bratislavských kníhkupectiev, jej krstnými rodičmi sa stali Kvetka Horváthová a Tomáš Juríček z Telerána, v ktorom bývajú Oňová aj Varga častými hosťami. Medzi pozvanými sa objavili priatelia Oňovej z umeleckej brandže ako Katarína Brychtová, ktorá krst moderovala, speváčka Maja Velšicová, režisér Svetozár Sprušanský, hlásateľka Nora Beňačková a ďalší. Beňačková po krste priznala, že na jeden recept Oňovej nedá dopustiť. „Podľa jej receptu robím Štefanské kura, ktoré sa u nás podáva počas sviatkov, 26. decembra. Je senzačné, všetkým ho odporúčam, recept je z jej predošlej knihy s názvom Gizka radí: varte doma.“
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Tekvicová polievka podľa Petra Vargu na Varecha.sk
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Kapusta s mäsovými guľkami podľa Gizky Oňovej na Varecha.sk