Lucia Hablovičová: Deti sa dokážu akceptovať v inakosti, začať musíme my

Kedysi šéfovala misskám, už sedem rokov sa však venuje deťom. Lucia Hablovičová je šéfkou vlastnej škôlky a práve v nej sa snaží budovať základné povedomie o tom, prečo treba iným pomáhať.

19.02.2019 07:00
debata (2)
Bývalá riaditeľka Miss Slovensko, dnes... Foto: Peter Frolo
Bývalá riaditeľka Miss Slovensko, dnes podnikateľka a filantropka Lucia Hablovičová v šatách od Borisa Hanečku. Bývalá riaditeľka Miss Slovensko, dnes podnikateľka a filantropka Lucia Hablovičová v šatách od Borisa Hanečku.

„Mám škôlku už niekoľko rokov a mali sme tam integrovaných aj niekoľko zdravotne znevýhodnených detí, takže pre mňa je samozrejmosť dať šancu aj dieťaťu, ktoré do inej škôlky nevezmú, pretože má nejaký zdravotný hendikep,“ uviedla pre Pravdu Hablovičová.

„Myslím, že to je veľkou výhodou aj pre naše zdravé deti – že vidia niekoho slabšieho, komu treba pomôcť, komu možno treba pomôcť po schodoch, komu treba podať ruku pri iných aktivitách. Deti sa potom od predškolského veku dokážu navzájom akceptovať v inakosti – v tom, že jeden je pomalší, druhý rýchlejší, každý z nich sa prejavuje inak. A je tiež vidieť, že najmä zdravotne znevýhodneným deťom to veľmi pomáha. Kolektív zdravých detí ich posúva úplne do iných dimenzií,“ skonštatovala Hablovičová, ktorá sa počas víkendu objavila na Česko-Slovenskom plese. Ako ambasádorka charitatívneho poslania prezentovala výťažok pre nadačný fond Pink Bubble pre onkologických pacientov.

Sama sa už roky venuje charitatívnej činnosti a na otázku, čo vlastne pre ňu symbolizuje charita, odvetila celkom jasne. „Je to pre mňa samozrejmosť – v tom zmysle, že pre každého z nás by malo byť prirodzené myslieť aj na ľudí okolo seba, nejakým spôsobom pomáhať slabším a ľuďom, ktorí to potrebujú,“ konštatovala pôvabná brunetka.

„Je jedno, v akej to je forme, či to niekto nazve charita, či to niekto nazve ohľaduplnosť alebo všímavosť, ochota pomôcť alebo akokoľvek inak. Mal by to však byť pre nás prirodzený pocit – vlastnosť, ktorú by sme mali v sebe mať. Nepozerať len sám na seba, ale trošku vnímať aj to svoje okolie. A to je pre mňa aj charita, že sa snažím vnímať moje okolie, jeho potreby a nejako k ich naplneniu pomáhať,“ pokračovala Hablovičová.

zväčšiť Jeden z organizátorov Česko-slovenského plesu... Foto: Pavel Dvořák
Jeden z organizátorov Česko-slovenského plesu Lumír Mati a dve dámy, ktoré sa zaslúžili aj o charitatívny rozmer plesu - Lucia Hablovičová (vľavo) a Martina Šmuková. Jeden z organizátorov Česko-slovenského plesu Lumír Mati a dve dámy, ktoré sa zaslúžili aj o charitatívny rozmer plesu - Lucia Hablovičová (vľavo) a Martina Šmuková.

Dodala tiež ešte, že niekedy už len samotný záujem, urobí iným obrovskú službu. „Samozrejme, financie sú veľmi dôležité v živote, ale veľakrát stačí už samotná ochota a záujem. Aj mne osobne sa stalo, že už len samotný záujem, ktorý som prejavila nejakému človeku – netušiacemu, že by som ho mohla registrovať alebo sa o neho zaujímať – bol pre neho veľkou psychickou vzpruhou. Pocitom, že naozaj niekoho zaujímate a nie ste v problémoch sami. A na to niekedy naozaj stačí úplne málo,“ uzatvorila Hablovičová, ktorá počas víkendu oslávila aj okrúhle narodeniny.

Hablovičová roky podporuje aj bratislavský Ples v opere, ktorý tiež už dlhší čas vyzdvihuje filantropický rozmer a celý výťažok z príspevkov hostí venuje na charitu. Už druhý rok sa zameral práve na podporu inkluzívneho vzdelávania – teda podpory vzdelávania zdravotne znevýhodnených detí aj v kolektívoch zdravých detí. Výťažok bol rekordný a presiahol sumu viac ako 270 000 eur, ktorá bude v plnej výške použitá na naplnenie dobročinného poslania.

Bývalá česká kráľovná krásy a modelka Nikol...
Bývalá riaditeľka Miss Slovensko, dnes...
+48Lucia Hablovičová a jej kamarát - dizajnér...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #deti #charita #škôlka #Lucia Hablovičová #Česko-slovenský ples

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....