Spoznali sa pred necelými troma rokmi, ale na konte už majú niekoľko zaujímavých gastro-projektov. A ich najnovším „spoločným dieťaťom“ je kniha Čo na srdci, to na jazyku. Dvojica autoriek Aneta Orosiová a Janica Lacová ju práve uviedli do života.
„Naozaj je kniha akýmsi dieťaťom, pretože vznikala rovných deväť mesiacov,“ povedali počas jej krstu a pokračovali: „V knihe neponúkame len recepty, ale celý náš príbeh. Zaoberáme sa témami ako spracovanie potravín, ekologický prístup k poľnohospodárstu, ponúkame návod ako potraviny nakupovať či uskladňovať… Našou prioritou je naučiť ľudí rozpoznať kvalitné potraviny a následne si z nich pripraviť kvalitné jedlo podľa sezón.“
Autorky sa vo svojich projektoch snažia Slovákov naučiť minimálne rozmýšľať nad tým, čo si dajú na tanier. „Nikoho nenútime, pretože takto to nefunguje. Nemôžete niekomu povedať toto áno, toto nie a tým sa to končí. Robíme kurzy, na ktoré sa už hlásia ľudia, ktorí majú snahu niečo v tomto smere zmeniť. Snažíme sa im predviesť, že zmeniť stravovacie návyky nie je nemožné a ide to bez toho, aby utrpela peňaženka či chuťové bunky jednotlivca.“
Aneta Orosiová sa začala potravinami a jedlom zaoberať v čase, keď ju trápili zdravotné problémy. „Ako malá som neznášala zeleninu a vyrastala som v podstate na grilovanom kurati, takže všetci okolo mňa už iba čakali, kedy začnem kotkodákať,“ opísala s úsmevom a pokračovala: „Neskôr ma začali výrazne trápiť zdravotné problémy a tie ma priviedli na myšlienku zmeniť stravu. Dlhé roky som tancovala a nemala som informácie, ako sa popri extrémnom výkone zdravo a vyvážene stravovať. Musela som ich nájsť a vyskúšať na sebe. Zabralo to.“
Od roku 2012 sú Aneta Orosiová a Janica Lacová kurátorkami projektu Food Foundation Jamieho Olivera v projekte Food Revolution pre Slovenskú republiku, majú vlastnú kateringovú výrobu pre škôlky, školy a bistrá v Bratislave a okrem školy varenia sa venujú viacerým projektom v oblasti vzdelávania a gastronómie.