Pohodlná klasika – najnovšie trendy v šik pánskych svetroch. Toto musí mať každý chlap v šatníku

Páni, ak máte radi módu a častokrát stojíte pred skriňou a tak ako mnohé ženy vzdycháte, že nemáte čo na seba, sveter je kúsok, ktorý by nemal chýbať v šatníku žiadneho štýlového muža. Tento rok si môžete vyberať z desiatok vzorov, materiálov ale hlavne strihov. Poradíme, ako s týmto typom oblečenia nič nepokaziť.

02.01.2024 00:00
moda, muz, sverte Foto:

Svetre sú okrem rôznych strihov, dostupné aj v mnohých materiáloch. Dnes si už môžete vyberať medzi vlnou, bavlnou, kašmírom a inými, čo vám umožňuje nakupovať podľa vašich nárokov na teplo a pohodlie. Tu je niekoľko typov, ako pánske svetre nosiť, aby vám sadli a aby ste nevyzerali, ako v oblečení po staršom bratovi:

  • Lem svetra by mal prekrývať pás alebo klesať tesne pod neho. Pravidlom je snažiť sa skryť opasok, nie zips. Ak vidíte, že vám spod neho vykúka košeľa, je príliš krátky. Ak sa vám sveter pri sedení zbytočne nariasi, je príliš dlhý.
  • Ramenný šev by mal sedieť priamo tam, kde sa vaša ruka ohýba do ramena. Ak nakreslíte pomyselnú čiaru od ramena k pupku, šev by mal viesť pozdĺž nej.
  • Rukávy by mali sedieť pri koreni palca, ak ich nosíte samostatne, alebo mierne nad, ak ich nosíte na košeľu. To, či si pod neho plánujete obliecť košeľu, by ste mali zvážiť už pri kupovaní svetra.

7 najštýlovejších druhov svetrov:

1. Výstrih do V

Tento sveter musíte mať, či sa vám páči, či nie. Ponúka bezkonkurenčnú možnosť vrstvenia a obliecť si ho môžete na večeru s obchodnými partnermi, ako aj na stretnutie s priateľmi. Modelom v neutrálnych farbách, ako je čierna, tmavomodrá, béžová, alebo kaki nikdy nepokazíte žiadny outfit. Pekne v ňom vynikne košeľa s kravatou alebo len obyčajné biele tričko. Véčkový výstrih pristane skôr vyššej postave a celkovo má lichotivý efekt na postavu. Vytvára ilúziu dlhšieho krku a môže opticky zvýrazniť tvár. Tento strih môže byť vhodný pre tých, ktorí chcú zvýrazniť hornú časť tela.

2. Okrúhly výstrih

Sveter s okrúhlym výstrihom je tesne po véčkovom výstrihu neuveriteľne všestranný a večne štýlový. Ponúka klasický a čistý vzhľad a je to must-have kúsok kapsulového šatníka, ktorý vynosíte v podstate po celý rok.

Rovnako ako v prípade výstrihov do V, aj týchto svetrov môžete vlastniť desiatky a napriek tomu nebudete mať vo svojom šatníku žiadne zbytočnosti. Okrem toho, že si ho v chladnejšom počasí oblečiete pod bundu či kabát, pekne vynikne aj pod sakom pre viac formálnejší dojem.

Tento strih je vhodný pre mužov nižšej postavy. Menší muži by sa totiž mali vyhnúť všetkému, čo zameriava pozornosť smerom nadol, ako sú napríklad svetre a tričká do V.

3. Kardigán

Výmena svetra za kardigán je jednoduchý spôsob, ako vylepšiť svoj štýl. Kľúčovým prvkom kardigánu je otvorený predný diel, ktorý môže byť na gombíky, zips alebo iný typ zapínania. Táto funkcia umožňuje jednoduchú reguláciu teploty podľa potreby a mužom dáva možnosť vytvoriť rôzne štýly s jedným svetrom. S rozopnutým kardigánom budete pôsobiť ležérnejšie a je skvelou alternatívou v momente, keď by sako vyzeralo príliš formálne. Naopak, pre formálnejší vzhľad je vhodnejšie nosiť kardigán úplne zapnutý. Kardigány sú k dispozícii v rôznych dĺžkach. Krátky do pása, alebo ak ste odvážny, dlhší variant, ktorý môže siahať až k lýtkam. Kardigánom sa váš vzhľad okamžite zmení z mladistvejšieho a nedbalejšieho na vyzretejší. Nie, nebojte sa, nebudete vyzerať ako váš starý otec.

To, že by ste sa naň nemali pozerať cez prsty vedia aj známi muži šoubiznisu. Jeho milovníkmi sú Daniel Craig, Jay-Z ale aj David Beckham.

4. Rolák

Rolák je štýl svetra, ktorý sa vyznačuje vyšším a priliehavým golierom obvykle siahajúcim k brade. Tento design zabezpečuje výrazné zahriatie krku, preto je skvelou voľbou pre tých, ktorý hľadajú štýlový kúsok do chladnejšieho počasia a zároveň chcú vytvoriť výrazný vizuálny dojem. V 60. rokoch 20. storočia zaviedli dizajnéri ako Yves Saint Laurent rolák do biznis oblečenia. Mal sa nosiť namiesto košele pod klasickými oblekmi, a tento štýl prevzali aj mocní muži, ako napríklad americký senátor Ted Kennedy. Dôvody ich popularity sú zrejmé – vyzerajú upravene a eliminujú starosti s kravatou.

5. Slim-fit a oversized

Výber medzi slim-fit a oversized svetrom závisí na osobných preferenciách, vkuse a príležitosti na akú ho budete nosiť. Predtým, ako sa rozhodnete pre obtiahnutú alebo voľnejšiu verziu, sebakriticky zhodnoťte svoju postavu.

Slim-fit svetre majú úzky, tesný strih, ktorý obopína telo. Obvykle sú zúžené v oblasti ramien, hrudníka a pásu, čo vytvára moderný vzhľad. Pre plnšie postavy nie sú veľmi vhodné.

Oversized svetre majú naopak voľnejší a širší strih, ktorý neprilieha k telu. Môžu mať dlhšie rukávy aj celkovú dĺžku, čo vytvára dojem väčšieho objemu. Sú extrémne pohodlné a preto sú skvelé pre voľné a neformálne príležitosti.

6. Pulóver s kapucňou

Pulóver s kapucňou, známy aj ako „hoodie“, je obľúbeným kúskom pre mužov, ktorí sledujú módne trendy a preferujú ležérny a odvážny vzhľad. Kapucňa poskytuje pridanú hodnotu pri daždi či vetre. Niektoré hoodies majú nastaviteľné šnúrky na prispôsobenie kapucne. Nájdete ho naozaj v rôznej škále dizajnu, farieb a vzorov. Pri rôznych nápisov a logách značiek však buďte opatrný, aby ste nepôsobili smiešne a nevkusne.

Obvykle je vyrobený z mäkkého a pohodlného materiálu, ako je bavlna. Využijete ho v každom ročnom období. Ideálny je pre odpočinok, športové či iné každodenné aktivity. Môžete ho kombinovať s džínsami, teplákmi alebo športovými nohavicami.

7. Golier na zips

Sveter s golierom na zips je praktický a šik kúsok, ktorý ponúka flexibilitu v otváraní a zatváraní goliera. Zips môže mať plnú využiteľnú dĺžku, alebo je len ako vzor. Ideálny je pre prechodné obdobie alebo na vrstvenie v chladnejšom počasí.

Zipsový golier dodáva svetru športový a ležérny vzhľad. Tento štýl je obľúbený medzi ľuďmi, ktorí preferujú aktívny životný štýl alebo neformálnu módu.

Keď ste sa už rozhodli prevetrať svoj šatník a doplniť do neho nové módne kúsky svetrov, mrknite aj do sekcie pánske zimné značkové bundy. S páperovou, nepremokavou či bomber bundou, ktorú nahodíte na nový sveter, sa hravo vyladíte do dokonalosti.

chyba

+ Ak zmenu sami nebudete chcieť, zmena sama nepríde, myslite nato.
Venujte čas finančnému plánovaniu, odmena vás...

+ Vyskúšajte nové zdravé recepty, objavte radosť z varenia.
Neberte nič na ľahkú váhu, avšak nič ani veľmi...