V jednej amsterdamskej knižnici sa nepožičiavajú knihy, ale originálne šaty, sukne či saká

Knižnica sídli na rušnej ulici v centre holandskej metropoly a ponúka pestrú škálu stoviek modelov, ktoré sú pravidelne obmieňané.

16.01.2024 14:00
nohy, ženy, sukne, podpätky Foto:
Oblečenie nekupujte, požičajte si ho!
debata

V jednej amsterdamskej knižnici sa nepožičiavajú knihy, ale originálne šaty, tuniky, halenky a saká. LENA, knižnica oblečenia, ponúka svojim zákazníčkam ľubovoľné zmeny štýlu prostredníctvom prenájmu kvalitného oblečenia. Projekt sa tak snaží obmedziť negatívne dopady odevného priemyslu na životné prostredie, napísala agentúra AFP.

"Je to naozaj dobré. Veľa oblečenia je kúpených, ale nenosených. Myslím si, že je to skvelý spôsob, ako mať možnosť nosiť nové oblečenie bez toho, aby sme ničili planétu, "hovorí nadšene 37-ročná Ikram Cakirová, ktorá pracuje v mimovládnej organizácii. Do knižnice chodí zhruba každé tri týždne a je spokojná, že si vďaka tejto iniciatíve šetrnej k planéte môže obohatiť svoj šatník. Tentoraz prišla vrátiť modrobielu halenku a odniesla si podobný model v ružovej farbe.

Knižnica sídli na rušnej ulici v centre holandskej metropoly a ponúka pestrú škálu stoviek modelov, ktoré sú pravidelne obmieňané. Na každom kúsku oblečenia je cedulka s dvoma údajmi. Jeden ukazuje mnohokrát značne vysokú cenu, za ktorú je možné si odev kúpiť, a ten druhý prenájom za deň, ktorý je zvyčajne od 50 centov do niekoľkých eur.

„Módny priemysel je jedným z najviac znečisťujúcich na svete,“ vysvetľuje Elisa Jansenová, ktorá iniciatívu založila v roku 2014 spoločne so svojimi dvoma sestrami a kamarátkou.

Podľa údajov OSN si v čase rýchlej módy priemerný človek kupuje o 60 percent viac oblečenia ako pred pätnástimi rokmi. Každý kus sa navyše v priemere používa dvakrát kratšie ako predtým. Každú sekundu sa na svete spáli alebo vysype na skládku objem oblečenia zodpovedajúci obsahu jedného smetiarskeho vozidla, uvádza nadácia Ellen MacArthurovej.

Móda je zodpovedná za tretinu toxických mikroplastov vypúšťaných do oceánov a až za osem percent emisií skleníkových plynov. Pri výrobe textilu sa ročne spotrebuje 215 biliónov litrov vody. „Knižnica oblečenia“ s hrejivou atmosférou, bielymi tehlovými múrmi, farebnými rastlinami a nábytkom má byť jedným z riešení.

„Vždy nové oblečenie. Dobré pre planétu. Experimentujte so svojím štýlom. Vyskúšajte si, kým si niečo kúpite,“ nabáda plagát. LENA ponúka svoj zdieľaný šatník tiež online. Vo viacerých veľkých holandských mestách má zberné miesta, kde je možné si oblečenie vyzdvihnúť alebo vrátiť.

Jansenová vždy pracovala v oblasti opätovného použitia oblečenia, najmä vo vintage obchodoch. Tento štýl je však obmedzený a neumožňuje nákup nových kúskov. „Preto vznikla myšlienka zdieľať oblečenie vo veľkom zdieľanom šatníku,“ vysvetľuje.

Každý zákazník zaplatí za členstvo desať eur. Preukaz má viac ako 6000 ľudí, no pravidelnosť výpožičiek sa líši, priznáva rodáčka z Amsterdamu. Pri výbere kolekcie je najdôležitejšia kvalita oblečenia, prednosť dostávajú udržateľné značky, hovorí Jansenová. „Rýchlu módu tu nenájdete,“ zdôrazňuje s odvolaním sa na trend, keď sa oblečenie lacno nakúpi a potom rýchlo vyhodí. „Pred deviatimi rokmi sme boli naozaj medzi prvými,“ pochvaľuje si spoluzakladateľka netradičnej knižnice. Podobné iniciatívy existujú v Škandinávii, ale mnoho ich zaniklo a väčšina z nich je len online. „My máme fyzický obchod, to je úplne unikátne,“ dodáva.

Nájsť rentabilný model prevádzky chvíľu trvalo, priznáva Jansenová. Projekt sídli v populárnej módnej amsterdamskej štvrti a získal si svojich priaznivcov, najmä medzi „ženami od 25 do 45 rokov, ktoré sa chcú správať zodpovedne, ale zároveň sa obliekať vkusne“.

Oblečenie na spoločenské podujatia si tu pravidelne požičiava aj 35-ročná blogerka India Donisiová, ktorá píše o víne. „Je to hlave veľmi praktické,“ hovorí žena, keď si skúša fuchsiovo ružové sako, ktoré označuje za „extravagantné“. Jansenová dúfa, že jej knižnica LENA inšpiruje módne značky. „Úprimne verím, že toto je budúcnosť. Nemôžeme ďalej spotrebúvať a vyrábať takýmto spôsobom. Dúfam, že odevné značky začnú samé ponúkať tento model, aby vždy existovala možnosť oblečenie si požičať,“ hovorí módna podnikateľka.

debata chyba
Viac na túto tému: #oblečenie #textilný odpad #knižnica oblečenia

+ Naučte sa byť disciplinovaný, prospeje to každému okolo vás.
Prinúťte sa pokračovať, určite neprestávajte v...

+ Hydratácia je kľúčom k vitalite a lepšiemu zdraviu.
Čas strávený učením o investíciách sa vráti násobne....