Vitiligo, jazvy, alopécia či kilá navyše: Nedokonalé modelky menia definície krásy

Projekt na Instagrame, ktorý mal pôvodne upozorniť na obyčajné ženy a ich nedokonalosti, sa premenil na modelingovú agentúru, ktorej cieľom je novo definovať poňatie krásy v Taliansku, píše agentúra AP.

27.02.2023 00:00
Italy Imperfect Beauty Foto: ,
Modelky z modelingovej agentúry "L'Imperfetta" pózujú zástupcom médií na stretnutí v Ríme.
debata (6)

Modelingová agentúra L'Imperfetta (Nedokonalá), ktorú v roku 2020 založila Carlotta Giancane, má kastingovú knihu plnú modelov a modeliek vymykajúcich sa zaužívaným štandardom krásy v tomto odvetví. Sú všetkých veľkostí a veku, naprieč celým spektrom pohlavia, sú medzi nimi ľudia s postihnutím alebo zdravotnými ťažkosťami, ako je alopécia alebo vitiligo, viditeľné jazvy, či ľudia, ktorí prišli o končatiny.

621635662 Čítajte viac Ostych? Také nepoznám... Kráska Harlow s vitiligom v bikinách pred objektívy!

Podobné agentúry už existovali na iných miestach v Európe alebo v Spojených štátoch, ale toto je prvá svojho druhu v Taliansku. Konkrétne v Ríme. Na svoju existenciu aktuálne upozornila aj v rámci prebiehajúceho týždňa módy v Miláne. Kým v talianskom centre módy sa konajú prehliadky odevných značiek, v Ríme sa konala akcia pre zástupcov médií, aby na nej predstavili viaceré tváre agentúry Imperfetta.

Modelka Sonia Sparta počas príprav na fotenie v...
Modelka Claudia La Rosa je tiež členkou...
+8Lucia Della Ratta, ktorá má vrodený albinizmus,...

Jednou z modeliek je Sonia Sparta. Dvadsaťosemročná mladá žena zo Sicílie počúvala dospelých, ako šepkajú deťom, že je z cirkusu, keď videli tmavé škvrny na jej tvári a tele kvôli hyperpigmentácii. Predtým sa svoj stav snažila skrývať. Teraz si je vedomá svojej krásy. „Zmenila som sa, aby sa veci, ktoré boli mojou slabosťou, alebo ktoré som vnímala ako slabosť, stali mojou silnou stránkou,“ povedala.

zväčšiť Modelka Sonia Sparta počas príprav na fotenie v... Foto: SITA/AP, Alessandra Tarantino
Sonia Sparta Modelka Sonia Sparta počas príprav na fotenie v rámci promo-aktivít agentúry L'imperfetta".

Počas fotenia v Ríme pózovali modelky všetkých tvarov v spodnej bielizni, zahalené do priesvitnej organzy. „Cítim sa ako revolucionárka, pretože si uvedomujem, že toto všetko okolo mňa neexistovalo, kým nevznikla Imperfetta,“ povedala Giancane. „Pripadá mi to ako revolúcia, ako bitka, ktorú musíme tvrdo vybojovať, pretože je tu toľko ťažkostí,“ dodala.

377477751 Čítajte viac Prišla o obe nohy, v kariére kráča ďalej: Modelka s amputovanými končatinami pózuje v Malibu

Agentúra má viac ako 140 modeliek, ktoré sú z Talianska aj zo zahraničia, ale práca agentúry sa sústreďuje na Taliansko, „pretože tu chceme veci zmeniť“, povedala Giancane.

Jej modelky sa objavujú v reklamných kampaniach pre kozmetické značky, módne obchody a supermarkety. Väčšina práce sa týka on-line reklám, ale dostala už aj ponuky na účasť modeliek v televíznych reklamách a dve vystúpili v rámci módnej prehliadky návrhára Marka Rimbaldiho na milánskom módnom móle.

zväčšiť Carlotta Giancane (v strede) pózuje v Ríme s... Foto: SITA/AP, Alessandra Tarantino
Carlotta Giancane, L'imperfetta Carlotta Giancane (v strede) pózuje v Ríme s členkami a členami modelingovej agentúry L'imperfetta (Nedokonalá), ktorú založila.

Lucia Della Ratta, univerzitná študentka z Ríma, väčšinu života svoj albinizmus skrývala. Svetlé vlasy si farbila na tmavšie odtiene a na koži používala samoopaľovacie krémy. Počas pandemického lockdownu ale nechala vlasy odrásť na svoj prirodzený odtieň a začala vkladať fotografie na Instagram.

„Prvýkrát som sa cítila krásna,“ povedala počas prestávky pri fotení a zotrela si slzy, ktoré jej vhrkli do očí. „Cítila som, že toto je moja podstata. Toto som ja. Moje naozajstné ja,“ uviedla.

Irina Shayk Čítajte viac Od hlavy po päty zahalená či celkom nahá? Irina Shayk zvládne oboje, pozrite sa na ten rozdiel

Desireé D’Angelo trpí od desiatich rokov alopéciou. Do školy nosila klobúk, aby zakryla svoju holú hlavu, ale spolužiaci ju šikanovali a vždy jej ho niekto strhol dole. V pätnástich rokoch ju učiteľka tanca presvedčila, aby prestala svoj problém skrývať a prijala ho. Odvtedy sa z nej stala úspešná tanečnica, umelkyňa a modelka. „Mám rada svoje telo, mám rada svoju zvláštnosť. Nakoniec som to prijala,“ povedala.

zväčšiť Modelka Winnie Harlow pred štartom módnej šou... Foto: Jacopo M. Raule
Winnie Harlow Modelka Winnie Harlow pred štartom módnej šou Fendi Haute Couture v Paríži.

Vo svete top modelingu môže byť pre modelky vzorom Američanka Winnie Harlow (naposledy sa objavila v Miláne na prehliadke Fendi ako hosť), ktorej sa s jej vrodeným vitiligom a škvrnami na pokožke podarilo presadiť vo vrcholovom modelingu. Harlow je však stále ojedinelý prípad toho, ako luxusný módny priemysel pracuje aj s atypickou krásou a zástupcovia rímskej agentúry chcú ešte viac upozorniť na to, že krása a charizma majú naozaj rozmanité podoby.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #krása #Rím #modelky #vitiligo #albíni #nedokonalosť

+ Nezaoberajte sa neustále rozprávaním o cvičení, začnite konať.
Buďte viac produktívny a robte niečo preto aby...

+ Nato aby ste mohli pomáhať ľuďom okolo seba musíte byť silný.
Sami zo seba budete mať lepší pocit keď všetko...