Tričko bez potu? Traja kamaráti ho dohodli pri pive

Značku CityZen založili traja kamaráti v Chrudime. Prvým impulzom bol vynález Reného Němečka, ktorý chcel už počas štúdia na textilnej fakulte vymyslieť niečo nové, čo textilný priemysel posunie ďalej.

21.06.2022 12:20
CityZen, Pavel Hrstka, Martin Burkoň, René Němeček Foto:
Pavel Hrstka, Martin Burkoň a René Němeček (zľava) prišli na trh s unikátnymi tričkami.
debata

Myšlienka na neobyčajné tričko mu v hlave dozrievala celých pätnásť rokov, kým sa podaril prvý prototyp. Vraví, že zlepšiť obyčajné tričko bola preňho naozajstná výzva, pretože je to kus oblečenia, ktorý sa od svojho vzniku prakticky nezmenil, a pritom ho všetci denne nosíme. René síce mal nápad, ale vedel, že na založenie značky a rozbehnutie výroby ešte niekoho potrebuje. Pri pive sa zveril svojim priateľom, podnikateľom Pavlovi Hrstkovi a Martinovi Burkoňovi, ktorých pre svoju myšlienku nadchol a šli do toho.

Žiadne prepotené mapy

V roku 2018 založili firmu a spustili výrobu unikátnych tričiek. S výrobou začínali v Česku, ale pre veľký záujem ju rozšírili aj na Slovensko. "Nevidíme dôvod voziť kontajnery lacného oblečenia cez polovicu sveta, keď si kvalitné môžeme vyrobiť tu,“ hovorí P. Hrstka. Úspešná trojica sa snaží aj obnoviť slávu československého textilu, ktorou sa naša bývalá spoločná republika ako veľmoc hrdila v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch minulého storočia.

Dámy si môžu vybrať z rôznych farieb. Foto: CityZen
CityZen Dámy si môžu vybrať z rôznych farieb.

Oblečenie, na ktorom nevidieť pot a odolá aj červenému vínu, je unikátom, ktorý nemá vo svete obdobu. Pri výrobe používajú prémiovú bavlnu bez použitia akejkoľvek membrány alebo savých vložiek v podpazuší. Vďaka patentovanej technológii nepresiakne na bavlnených tričkách, polokošeliach ani na spodnej bielizni CityZen pot do vonkajšej vrstvy. Materiál ho vsiakne a "rozprestrie“ v rube do veľkej plochy, ktorá potom rýchlejšie schne a na tele nechladí. Na tričkách tak neuvidíte žiadne prepotené mapy od potu. Zvonku funguje oblečenie obrátene, je hydrofóbne. Všetky tekutiny po ňom stečú a ak sa na povrchu uchytí hrubšia nečistota, jednoducho ju vlhkou handričkou zotriete alebo pohodlne zhodíte. Reč, ako pripomína R. Němeček, je stále o bavlne, výhodou je aj to, že materiál je priedušný a veľmi príjemný na dotyk.

Aj pre citlivú pokožku

Aby sa tričká hodili takmer ku všetkému, rozhodli sa podnikatelia zo začiatku šiť najmä jednofarebné kúsky, ktoré sa dajú nosiť vo voľnom čase, ale hodia sa aj ako doplnok elegantnejšieho oblečenia do práce. Tričká vyrábajú v mnohých odtieňoch, zvlášť pre dámy. Počnúc základom každého šatníka – od bielej a čiernej – až po smaragdovú alebo koralovú.

Celá výroba odevov prebieha v Česku i na Slovensku. Od prvej nitky až po kontrolu každého výrobku po ušití. Jediné, čo v našich končinách zatiaľ nenájdeme, sú bavlníkové plantáže, takže túto surovinu musia dovážať. Používajú bavlnu najvyššej kvality, aká je na trhu dostupná – z bavlníka barbadoského. Jednou zo zásad, s ktorými išli do výroby tričiek, je vyrábať kvalitu namiesto kvantity.

Pre pánov šili spočiatku tričká s okrúhlym... Foto: CityZen
CityZen Pre pánov šili spočiatku tričká s okrúhlym výstrihom a krátkymi rukávmi, postupne pribudli ďalšie.

Ďalšou zásadou sú najmodernejšie postupy v textilnom priemysle. Napríklad na zafarbenie kilogramu textilného materiálu je potrebných sto litrov vody. V CityZen spotrebujú maximálne štyridsať, a navyše celý proces sa o tretinu skráti. "Menej času znamená menej energie,“ dôvodí R. Němeček. Tričká si môžu obliecť aj ľudia s veľmi citlivou pokožkou, farbivá neobsahujú striebro ani iné látky, ktoré kožu často dráždia. Spĺňajú aj legislatívu Európskej únie Reach, ktorej cieľom je zlepšovať ochranu ľudského zdravia a životného prostredia v súvislosti s používaním chemických látok.

Unikát aj pre mamičky

Pavel, Martin a René začínali s troma odtieňmi pánskych tričiek s krátkymi rukávmi a okrúhlym výstrihom. Po troch rokoch pridali tričká s výstrihom do V, s dlhými rukávmi, košele a polokošele. Pre dámy robia tričká s krátkymi rukávmi vo dvoch strihoch, tričká s trojštvrťovými rukávmi plus tzv. Size tričká a na leto ideálne tielka. Šijú tiež tričká pre dojčiace mamičky, ktoré majú unikátny strih i materiál. Pred časom pridali i spodnú bielizeň, antibakteriálne pánske boxerky a dámske nohavičky, táto úprava bráni množeniu baktérií.

Pre pánov šili spočiatku tričká s okrúhlym... Foto: CityZen
CityZen Pre pánov šili spočiatku tričká s okrúhlym výstrihom a krátkymi rukávmi, postupne pribudli ďalšie.

Mnohí ocenia aj neviditeľné tričká, ktoré sú skvelou náhradou za nátelníky. Šijú ich vo dvoch variantoch, s jednoduchým a so zdvojením podpazuším pre tých, ktorí musia byť stále v pohybe a nemôžu si dovoliť, aby bolo vidno čo i len známku potu. Pre dámy sa hodia pod blúzky, šaty alebo svetríky a vďaka telovému odtieňu ich nevidieť ani pod bielym oblečením.

Do každej skrine

Úspešní podnikatelia plánujú do budúcnosti vyrábať aj ďalšie druhy oblečenia s jedinečnými vlastnosťami. Pracujú už na dámskych šatách a pánskych nohaviciach. Svoju technológiu chcú aplikovať i na ďalšie materiály, vo výrobe sú už tričká z merinovej vlny a ľanové tričká. Zatiaľ svoje výrobky predávajú v Česku, na Slovensku a v Nemecku, no radi by oslovili zákazníkov aj inde. Ich snom je, aby bolo v každej skrini aspoň jedno tričko CityZen.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vyrobené na Slovensku

+ Aktívny životný štýl a správna strava vám pridajú roky života.
Zo dňa na deň všetko nezmeníte, choďte radšej...

+ Pokoj nenájdete len tak, musíte to v prvom rade sami chcieť.
Radíte všetkým na okolo pritom sami so sebou si...