Týždne ručnej práce - luxus, aký vyráža dych: Kožušnícky dom opäť ohúril couture módou

Dianie v módnom svete patrilo počas minulého týždňa opäť kolekciám haute couture. Kým väčšina dizajnérskych ateliérov, ktoré sa venujú tejto výnimočnej a jedinečnej odevnej tvorbe, tradične ako platformu využila Paríž, taliansky dom Fendi zostal v domovskom Ríme.

12.07.2021 09:47
FENDI COUTURE LOOK 22 Foto:
Jedna z ohurujúcich kreácií na prehliadke Fendi Haute Couture Jeseň/Zima 2021 v Ríme.
debata

V talianskej metropole vznikol krátky film v réžii slávneho talianskeho režiséra Lucu Guadagniniho (Call me by your name), ktorý zachytil viac ako tridsiatku modeliek v najnovších kreáciách z pera Kima Jonesa. Britský dizajnér vytvoril tentoraz pre značku Fendi couture kolekciu inšpirovanú samotným mestom Rím a tiež tvorbou režiséra Piera Paola Pasoliniho. „Rím je fascinujúce mesto, pretože má rozmanitú minulosť a ja som sa nechal zlákať Pasolinim, ktorého pohľad na svet ma odjakživa inšpiroval,“ vysvetlil pre médiá Jones. „Je akýmsi outsiderom histórie Ríma, no jeho hlas má stále rovnaký cveng.“

Kolekcia Fendi Haute Couture Jeseň/Zima 2021...
Kolekcia Fendi Haute Couture Jeseň/Zima 2021...
+17Kolekcia Fendi Haute Couture Jeseň/Zima 2021...

Do kolekcie haute couture pretavil Kim Jones inšpiráciu mramorom a kameňom, ale tiež umeleckými artefaktmi v okolo Palazzo Fendi. Drobné kúsočky kožušín našívané jedna po druhej na odevné kreácie vytvárali mramorové mozaiky a vzory, kožu zase upravovali v plisovaných záhyboch, aby pripomínala dokonalé krivky rímskych soch. Norková kožušina sa prišívala na tylový základ, popri norkovej či jahňacej kožušine nechýbali ani exotické kože, súčasťou kreácií bola organza, čipka, hodvábny žakar, detaily dotvárali aj drobné krištáľové perličky, retiazková výšivka či pštrosie perá.

zväčšiť Kolekcia Fendi Haute Couture Jeseň/Zima 2021... Foto: Courtesy of FENDI
Fendi Haute Couture Jeseň/Zima 2021 Kolekcia Fendi Haute Couture Jeseň/Zima 2021 bola predstavená v Ríme. Modelky a modelovia predvádzali úchvatné kreácie od dizajnéra Kima Jonesa.

Napríklad na večerných šatách belasej farby bolo použitých 240-tisíc kusov pštrosích pierok našívaných kúsok po kúsku, záverečné modely prehliadky zdobené krištáľmi Swarovski vznikali viac ako 4000 hodín (reč je o pánskom komplete). Väčšina odevných kreácií si vyžiadala stovky hodín ručnej práce v ateliéroch, išlo o kúsky kožušín našívané ručne na rozličné materiálové základy, nechýbali ručné aj strojové výšivky, objavili sa techniky chumáčovania hodvábnej organzy, pletenie a ručne zapracované ornamenty. Okrem samotných odevov sa šikovné ruky tých najpovolanejších odborníkov venovali aj doplnkom, kabelkám, obuvi či šperkom.

zväčšiť Detaily z ateliérov Fendi pri prípravách... Foto: Courtesy of FENDI/Jason LLoyd Evans
09 FENDI Couture AW21 Savoir-faire by Jason LLoyd Evans Detaily z ateliérov Fendi pri prípravách kolekcie Fendi Haute Couture Jeseň/Zima 2021.

Križovatku kultúr starodávneho Ríma zosobnila značka Fendi aj v rozmanitom výbere modeliek a modelov všetkých vekových kategórií. Medzi najznámejšími tvárami sa objavila Lila Moss, dcéra Kate Mossovej, Vittoria Ceretti, ktoré však doplnila napríklad Pavlína Pořízková, Christy Turlington či poľská kráska Malgosia Bela.

Samotný film od režiséra Luca Guadagniniho, ktorý zasadil prehliadku do vlastnej interpretácie diel Pasoliniho, si môžete pozrieť nižšie. Spoločne s ňou vás možno zaujme aj naša diskusia v rámci špeciálu relácie Ide o nás venovaná autenticite a originalite v kreatívnom a módnom priemysle.

Video

Špeciál Ide o nás

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rím #haute couture #Fendi #Pier Paolo Pasolini #ručná práca #Kim Jones

+ Pokoj nenájdete len tak, musíte to v prvom rade sami chcieť.
Radíte všetkým na okolo pritom sami so sebou si...

+ Každý na vás vidí, že niečo nie je v poriadku, je na čase urobiť zmenu.
Ak niečo neviete, spýtajte sa niekoho na...