Retinol či vitamín C: Viete, po akom čase začnú účinkovať kozmetické vychytávky?

Na začiatku je zvyčajne pútavá reklama alebo skúsenosť dobrej kamarátky, ktorá vám odporúča zaručený kozmetický produkt. Prípadne patríte k ženám, ktoré ich skrátka rady testujú. Napriek sľubovaným účinkom však efekt často vôbec nevidieť.

12.05.2021 06:00
shutterstock 1420910267 Foto:
Je dôležité, kedy produkt používame, to znamená, v ktorý čas dňa ho aplikujeme, ako často.
debata

Je to naozaj problém nekvalitného produktu? Ide o to, že kozmetický výrobca chce na vás predovšetkým zarobiť a vy ste zase naleteli? Netvrdíme, že aj to sa stať nemôže. Uvedomiť si však treba jedno – na to, aby účinné látky v produktoch dokázali na našej pokožke a v jej vrstvách pôsobiť, si skrátka treba počkať.

Dermatologička Kemi Fabusiwa, ktorú s obľubou cituje portál magazínu Vogue či Elle, sa nedávno na svojom Instagrame podelila so sledovateľmi o odbornú skúsenosť z pôsobenia kozmetických produktov s účinnými látkami. „Ľudia to veľmi často vzdávajú príliš rýchlo a sú frustrovaní, keď nevidia jasný výsledok. Lenže, kľúčové je byť vytrvalý a sústrediť sa na prevenciu udržiavania dobrej kondície pokožky namiesto hľadania lieku,“ citoval dermatologičku portál TheStylist.

Podľa lekárky je tiež dôležité, kedy produkt používame, to znamená, v ktorý čas dňa ho aplikujeme, ako často a tiež je dôležité, aké iné produkty s ním kombinujeme. Napríklad upozorňuje na to, že výrobky s obsahom retinolu by sa mali používať primárne večer. Aj preto, že benefity retinolu nefungujú, ak na pleť pôsobí slnečné žiarenie. Hoci sú na trhu aj produktu s retinolom na denné použitie, mnoho dermatológov sa zhoduje, že práve večerný čas je lepší.

Uvedomiť si tiež treba, že niektoré prejavy našej kože potrebujú čas na liečbu – ak trpíme napríklad hyperpigmentáciou, na výsledok krémov či sér proti pigmentovým škvrnám si počkáme aj niekoľko mesiacov. A, samozrejme, musíme sa chrániť pred slnkom a nevyjsť von bez produktu s ochranným faktorom. Pri akné sa výraznejšie zmeny presadia tiež až po pár mesiacoch.

V tabuľke, ktorú doktorka Fabusiwa zverejnila na svojom Instagrame, však rozlíšila dve časové hodnoty. Takú, po ktorej vidieť okamžitý prvotný účinok – napríklad hydratovanie pleti po aplikácii kyseliny hyalurónovej či redukciu mazu pri používaní produktov s kyselinou salicylovou. Samotné akné či vyhladenie vrások však zvyčajne prichádza až po mesiacoch.

Napríklad pri spomenutej kyseline hyalurónovej sa prvý proces v koži spúšťa už po dvoch minútach, výraznejšie výsledky si však pýtajú 9 týždňov. Retinol začína v koži pracovať po zhruba 4 týždňoch, tvrdí lekárka. Výrazné výsledky sa dostavia až po polroku. Viac si pozrite v tabuľke vyššie.

Kyselina hyalurónová: Sérum proti vráskam...
RETINOL: Nočné sérum L´Oreal Paris Revitalift...
+3BIOFLAVONOIDY: Intenzívny hydratačný krém...
debata chyba
Viac na túto tému: #dermatologička #kozmetika #vitamín #produkt #účinná látka

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...