Obamová ako jasná kráľovná! V ankete očarili aj róby Trumpovej či Kennedyovej

Minulotýždňová inaugurácia amerického prezidenta pritiahla pozornosť nielen k politike, ale aj móde. Už dávno pred ňou prebehol aj prieskum, v ktorom sa opýtaní vyjadrovali k najkrajším šatám prvých dám.

25.01.2021 16:37
debata (2)
Bývalá prvá dáma USA Michelle Obama v... Foto: SITA/AP, J. Scott Applewhite
Smithsonian First Ladies Bývalá prvá dáma USA Michelle Obama v priestoroch Smithsonian's National Museum of American History vo Washingtone pózuje pri svojej večernej róbe od Jasona Wu, ktorú jej dizajnér zhotovil na prvý inauguračný bál.

V centre pozornosti bola konkrétne inaugurácia a tradičný inauguračný bál, na ktorom sa doposiaľ prvé dámy predvádzali po boku svojich manželov. Výnimkou sa stal až rok 2021, keď sa pre pandémiu covidu-19 žiaden bál nekonal. Novopečená prvá dáma USA Jill Bidenová však nesklamala, keď si na večerné stretnutie s médiami a program obliekla model krémovej bielej farby od dizajnérky Gabrielly Hearstovej zdobený výšivkou s motívom kvetov z americkej prírody.

Bývalý americký prezident Barrack Obama a...
Bývalý americký prezident Barrack Obama a...
+5Bývalá prvá dáma USA Michelle Obama v...

O nej sa ešte v ankete, ktorú pred časom realizoval portál OnBuy.com a jeho odevná sekcia, nerozhodovalo. Jej predchodkyne však mohli bodovať. Medzi viac ako 3720 opýtanými sa prvá päťka najkrajších inauguračných rób sformovala nasledovne:

1. Michelle Obamová (64 %)

Až 64 percent hlasov si vyslúžila manželka demokratického prezidenta Barracka Obamu, ktorej model na prvú (a rovnako aj na druhú) inauguráciu zhotovil dizajnér Jason Wu. Slonovinové šaty na jedno rameno z hodvábu a šifónu dekorované po celej ploche jemnými nášivkami sú dnes súčasťou muzeálnej zbierky. Obamová v nich mnohých uchvátila.

2. Hillary Clintonová (55 %)

Prvá inaugurácia pre jej manžela sa niesla v znamení intenzívnej a sýtej fialovej róby s bohatým zdobením, výšivkou a metalickými detailmi. Model šiat pre Clintonovú vytvorila dizajnérka Sarah Phillipsová a rovnako sa táto kreácia dostala do muzeálnej zbierky.

Bývalý americký prezident Bill Clinton na... Foto: J. DAVID AKE / AFP / Profimedia
17439676 Bývalý americký prezident Bill Clinton na zábere z roku 1993 z inauguračného bálu. Jeho manželka Hillary Clinton mala na sebe model od Sarah Phillipsovej.

3. Jacqueline Kennedyová (41 %)

Manželka neskôr zavraždeného amerického prezidenta Johna F. Kennedyho sa zúčastnila v čase inaugurácie za dva dni až na piatich rozličných báloch vo Washingtone. Kreácia od Olega Cassino z hodvábu a šifónu však zabodovala u väčšiny hlasujúcich. Kennedyová sa na vzniku šiat podieľala aj vlastnými návrhami. Pútavý bol aj model s transparentnými rukavičkami, ktorý predvádzala o deň neskôr.

4. Melania Trumpová (40 %)

Opäť nežná biela farba, v jej krémovej podobe. Šaty pre manželku republikánskeho prezidenta Trumpa zhotovil dizajnér Hervé Pierre a ich vznik sprevádzali škandalózne články o jednom odmietnutí za druhým. Tak sa totiž stavali mnohí americkí tvorcovia k ušitiu šiat pre prvú dámu s priezviskom Trump. Pierre sa však role zhostil so cťou.

5. Mamie Eisenhower (32 %)

Šaty, v ktorých sa v roku 1953 predviedla pred zrakmi hostí a fotografov manželka Dwighta D. Eisenhowera, očarili verejnosť aj po bezmála 70 rokoch. Jemýn ružovkastý model z hodvábneho taftu zdobilo viac ako 2000 kryštálov, ktoré boli našívané po celej ploche šiat. Autorkou modelu bola Nettie Rosenstein.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #anketa #Jackie Kennedyová #trend #Michelle Obamová #inaugurácia #Melania Trumpová #prvé dámy

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...