Šaty budúcnosti? Vyrábajú ich v Česku - čo všetko dokážu?

Oblečenie vytvorené pomocou nanotechnologických českých patentov prezentovala počas uplynulých dní na veľtrhoch módy Styl a Kabo v Brne česká návrhárka Lada Vyvialová.

21.02.2019 13:00
debata

Návrhárka z Příbore na Novojičínsku sa v odbore pohybuje cez 20 rokov, v posledných piatich rokoch sa zamerala na nanotechnológie. U šiat je pre mňa dôležitý nielen vzhľad, ale aj špeciálne vlastnosti. Materiály sú antibakteriálne s UV filtrom a samočistiacimi schopnosťami, povedala Vyvialová.

„Zákazníci sa pozerajú, ako veci vyzerajú, ale očakávajú od nich niečo ďalšie. Hľadajú, či sú to udržateľné materiály, recyklovateľné, či rešpektujú prírodu,“ uviedla Vyvialová, ktorá na jednej z módnych prehliadok tiež predviedla vlastnú kolekciu.

V posledných piatich rokoch sa práve pre dopyt modernej spoločnosti zamerala na nanotechnológie. „Sme jediné dizajnové štúdio v Európe, ktoré má vlastné materiály, ktoré si necháva vyrábať na zákazku a tiež farbiť. Využívame nanotechnologické české patenty,“ uviedla Vyvialová.

Dodala, že jej materiály majú mimoriadne vlastnosti. „Majú trojnásobne viac schopností ako bežné funkčné materiály. Sú antibakteriálne, chránia proti poteniu, majú UV filter a chránia pred slnkom, majú napríklad samočistiace schopnosti, takže znižujú spotrebu energie. Nemusíte sa žehliť,“ vymenovala.

S predajom modelov začínala v zahraničí, teraz je známa už aj v Českej republike. Firma má mesačný obraty v stovkách tisíc korún. „Zaujímame sa nielen o koncových zákazníkov, ale tiež robíme konzultácie firmám a dodávame im technológie alebo celé kolekcie. Pracujeme pre veľké značky, ale aj firmy … ktoré potrebujú obliecť zamestnancov, aby vyzerali dobre, alebo majú naopak výrobu a zamestnanci majú mať mimoriadne funkčné oblečenie,“ uzatvorila.

Modelka v kreácii od Lady Vyvialovej na veľtrhu... Foto: Profimedia
Modelka v kreácii od Lady Vyvialovej. Modelka v kreácii od Lady Vyvialovej na veľtrhu Styl a Kabo v Brne v lete 2018.

Ako sa takýto dizajn pretaví do bežnej každodennej módy? Mnohí odborníci sa domnievajú, že je otázkou času, keď priemysel bude musieť pristúpiť k spracovaniu a tvorbe odevov novými spôsobmi. Dôvodom je nepochybne aj ekologický dopad odevného priemyslu na planétu. Ako to dopadne? Ukáže čas.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #potenie #technológia #uv filter #funkčnosť #návrhárka #Lada Vyvialová

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...