Doprajte vlasom dovolenku. Aj o tom je trend no-poo

Nielen vlasy, ale celé telo - zaslúžilo by si si dovolenku - pauzu od mydiel, sprchových gélov, šampónov a krémov. Čo nový trend "no-poo" v skutočnosti znamená?

01.09.2016 17:00
vlasy, žena Foto:
Spočiatku zažijú vlasy šok. Budú bez lesku a veľmi krehké. Majte s nimi trpezlivosť.
debata

Lesklé vlasy, zdravá pleť

Silné a lesklé vlasy a zdravá, žiarivá pleť – dá sa to docieliť aj bez drahých produktov, iba s vodou. Veľa hviezd a hviezdičiek nedá na tento trend dopustiť a pozornosť obracia do domácej kúpeľne, cieľom je starať sa o seba, a to čo najprirodzenejšie. K vlasom sú šetrní a nepoužívajú šampón ani kondicionér.

NOshamPOO

Obzvlášť populárna je momentálne metóda „no-poo“ – jej názov je odvodený z anglického NOshamPOO (bez šampónu). Myšlienkou je zbaviť sa závislosti od ošetrujúcich produktov. Bez použitia chemických šampónov, balzamov alebo kondicionérov by sa mala produkcia tuku na pokožke hlavy regulovať sama od seba. A ešte raz: bez sulfátov, silikónov, parabénov a parafínových olejov.

Umyť vodou a kefovať

Dôležité je umyť si vlasy veľmi teplou vodou, aby sa otvorili póry. Potom ich dlho kefovať, aby sa mastnota rozložila aj do končekov. Pozor, v prvé týždne budú vlasy vyzerať ako bez lesku a budú krehké. Alternatívou šampónu môže byť levanduľa, sóda bikarbóna alebo octová zálievka.

Prežijú aj bez mydla

Mnohí fanúšikovia „no-poo metódy“ zájdu však oveľa ďalej. Prežijú bez mydla, deodorantu aj krémov. Pokožka sa začne sama premasťovať. Veľa toho zvládne bez pomôcok. Nie nadarmo sa vraví, že menej je niekedy viac!

V boji proti infekciám

O tom, že veľa starostlivosti pleti a vlasom škodí, je presvedčená aj profesorka Elisabeth Presterl z univerzitnej nemocnice vo Viedni, z kliniky epidemiológie a kontroly infekcií. „Nadmerné používanie mydiel a pracích prostriedkov, ako aj dlhočizné sprchy, sú nezmyselné, pretože narúšajú telesnú flóru.“ Lekárka každopádne radí umyť si znečistené ruky a tiež zakaždým po toalete, mydlom. V boji proti infekciám je mydlo absolútnou nutnosťou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #vlasy #šampón #silikón #mydlo #póry #no-poo #sulfáty

+ Aktívny životný štýl a správna strava vám pridajú roky života.
Zo dňa na deň všetko nezmeníte, choďte radšej...

+ Doprajte si čas na relaxáciu, vaše telo potrebuje oddych.
Úspory peňazí začínajú správnym riadením času....