Chystáte sa opaľovať? Pozor na expiráciu opaľovacích krémov!

Možno sa vám zdá zbytočné pripomínať podobnú radu, ale vedzte, že nedávny prieskum vo Veľkej Británii priniesol zaujímavé zistenie.

22.05.2013 16:00
leto, pláž, slnko, opaľovanie, UV faktor, krém,... Foto:
Na väčšine prípravkov je údaj 12M, ktorý značí, že prípravok by sa mal spotrebovať do dvanástich mesiacov.
debata

Takmer tri štvrtiny dovolenkárov sa nechávajú každoročne ohroziť slnečným žiarením práve preto, že používajú opaľovací krém či mlieko po dobe expirácie. Až 74 percent Britov údajne používa na dovolenke prípravok, ktorý je starší ako rok.

Na väčšine opaľovacích prípravkov je pritom doba použitia a spotreby od prvého otvorenia. Najčastejšie býva dvanásťmesačná, občas len polročná. Samotní výrobcovia z kozmetických firiem pritom tvrdia, že ochranná funkcia prípravkov stráca účinnosť po dátume spotreby a negarantujú ochranu pokožky s uvádzaným UV filtrom.

„Na väčšine prípravkov je údaj 12M, ktorý značí, že prípravok by sa mal spotrebovať do dvanástich mesiacov. Po tomto období začínajú látky strácať účinnosť a nedokáže zaručiť patričnú ochranu pokožky,“ uvádza aj Emma Leslie zo stránky Essential.com. „Pritom je veľmi dôležité ochraňovať pokožku pred slnečným žiarením. Nielen pre riziko rakoviny kože, ale tiež kvôli tvorbe škvŕn a hlbokých vrások,“ doplnila odborníčka na kozmetiku.

Prekvapivé sú pritom tiež čísla z prieskumu u množstve spotrebiteľov, ktorí sa neobávajú používať aj dva roky starý opaľovací prípravok – je ich 32 percent. A zhruba 15 percent dovolenkárov nemá problém naniesť si na pokožku aj tri roky starý prípravok.

Odborníci odkazujú, že pred cestou na dovolenku by ste mali skontrolovať prípravok, ktorý chcete používať. A pokiaľ vám nejaký zostal z minulého leta, zvážte, či vám stojí za to používať ho, ak vašu pokožku nedokáže ochrániť.

debata chyba

+ Ak zmenu sami nebudete chcieť, zmena sama nepríde, myslite nato.
Venujte čas finančnému plánovaniu, odmena vás...

+ Doprajte si čas na relaxáciu, vaše telo potrebuje oddych.
Úspory peňazí začínajú správnym riadením času....