Výmena pracovnej pozície môže prekvapiť

Radi teoretizujeme ako šéfovať lepšie než náš nadriadený a ten si tiež vie veľakrát len ťažko reálne predstaviť mnohé situácie zamestnanca.

24.02.2014 07:00
práca, kolektív, zamestnanie, pracovná pozícia Foto:
V menšom kolektíve nastanú častejšie situácie, kedy si zamestnanci vymieňajú roly.
debata

Až vtedy, keď dostaneme napríklad poverenie zastupovať šéfa, alebo ten sa ocitne na našom mieste, viac sa (snáď) pochopíme.

Každý je v niečom lepší, v inom slabší

Niekto vie dobre manažovať, je skvelý organizátor, ale robí mu problém podriadiť sa, pracovať podľa pokynov a zavedeného systému práce. Iný potrebuje pridelenie úloh a určité nasmerovanie ako sa chopiť problému, pričom by nedokázal viesť skupinu ľudí, šéfovať, získať si autoritu, mať na pracovisku poriadok. Mnohí však radi kritizujú, majú plné ústa toho, aký neschopný je ten či onen. Až výmena rolí môže pokoriť toto správanie, i keď je vec povahy a charakteru, či si to človek uvedomí a zvládne si priznať chybné hodnotenie, zmeniť postoje.

V malej firme sa často suplujú pozície

V menšom kolektíve nastanú častejšie situácie, kedy si zamestnanci vymieňajú roly, mali by byť vzájomne nahraditeľní, najmä ak niekto vypadne – ochorie, odíde na dovolenku a podobne. Na chvíľku na inej stoličke, či s kompetenciami kolegu si ani poriadne neuvedomíme, čo obnáša tá druhá pozícia. Vybavíme nejaký telefón, mail, niečo opečiatkujeme, ale až pri dlhodobejšom zastupovaní pocítime aj zodpovednosť za odvedenú prácu. Iba na vlastnej koži zistíme, čo nám ide ľahšie či ťažšie než tomu druhému, v čom máme chaos, čo nám sedí alebo nesedí. Tu možno oceníme dodatočne schopnosti kolegu či šéfa, ba snáď mu dáme i patričné uznanie a viac si ho budeme vážiť.

Najhoršia je naša vlastná obmedzenosť

Kto nechce uznať metódy, pracovné tempo, či náročné podmienky na výkon niekoho iného a dokáže ho iba podceňovať, kritizovať bez nepodložených argumentov, tomu nepomôže ani vymeniť si na čas stoličky a kompetencie. Taký neprizná žiadny mylný pohľad na vec, naopak, bude sa tváriť, že on je dokonalý a ten druhý na figu. Nemá význam sa takýmto správaním trápiť, radšej sa pousmiať nad jednoduchosťou takého myslenia a ak to nemá výrazný vplyv na našu kariéru, na ďalšie pracovné vzťahy a podobne, neriešiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanie #šéf #pracovná pozícia

+ Nezaoberajte sa neustále rozprávaním o cvičení, začnite konať.
Buďte viac produktívny a robte niečo preto aby...

+ Zamerajte sa na seba a na svoje chyby, všetko ostatné počká.
Časom sa všetko uvedie na pravú mieru, nemáte sa...