Je podstatné, kto a ako vás zaúča v novej práci!

Čo firma, to iné zvyklosti - vždy narazíte na niečo, v čom je nutné sa zabehať a zdokonaliť.

30.11.2013 14:00
pracovisko - zasadanie - konzultácia Foto:
Vysvetľovanie je dôležité - jeho spôsob dokáže totiž veľa uľahčiť tým, ktorí sa učia.
debata

Pre úspešné zvládnutie zahrievacieho kola zachovajte nadhľad a maximálne sa sústreďte, keď vás zaúčajú. Ale ak je slabý školiteľ, musíte sa spoľahnúť na seba, sami si zháňať informácie!

Samý stres, zaneprázdnení kolegovia

Prijali vás a ten čo vás má zaučiť sa netvári príliš ochotne? Nemáte ho zdržiavať otázkami a ak nejaké sú, ignoruje to, prípadne sa nad vami pohoršuje a odbije vás, vraj nech vám poradia iní? A ani tam nenachádzate vôľu pomôcť? Je to nepríjemné, ale ak tú prácu chcete, nedajte sa odradiť a doma si pripravte plán, s ktorým zdoláte prekážky. Sledujte iných pri práci a všetko, čomu nerozumiete, si zapíšte. Vyhliadnite si nejakú dobrú dušu (aj taká sa určite nájde), na ktorú sa neskôr obrátite, keď vám dôjdu vlastné kapacity.

Ukážte, že sa viete vynájsť a obracať

Keď si doplníte hoci aj mimo pracovného času chýbajúce vedomosti, možno i v rámci vzdelávacieho kurzu a ukážete samostatnosť, rýchlo si získate rešpekt a uznanie. Dajte však najavo aj to, že chcete byť kolektívny hráč a nemáte problém pomôcť i vy ostatným. Snažte sa odlíšiť podstatné od nepodstatného a riešiť len to, čo je skutočne nutné. Ak to dokážete, budú vás akceptovať, ale nájdu sa i závistlivci a bojkovia, čo sa trasú pred takými ako ste vy, pretože cítia konkurenciu a ohrozenie. Aj to môže byť dôvod, pre ktorý vás poverený kolega nechce trpezlivo uviesť do problematiky.

Súdny človek vás zaučí, odhalí nepísané pravidlá

Taký zamestnanec, ktorému záleží na normálnom chode firmy a chce mať korektné vzťahy, urobí všetko pre to, aby novému kolegovi ukázal maximum toho, čo je nutné vedieť. Či už ide o človeka, ktorého tým poverili, alebo o hocikoho iného na oddelení. Ak na takého natrafíte, váš štart v novej práci bude bezproblémovejší. Buďte v pohode, vysielajte pozitívne signály a takto zaiste pritiahnete aj záujem podať vám pomocnú ruku.

debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #pracovisko #vysvetľovanie #učenie sa

+ Aktívny životný štýl a správna strava vám pridajú roky života.
Zo dňa na deň všetko nezmeníte, choďte radšej...

+ Zamerajte sa na seba a na svoje chyby, všetko ostatné počká.
Časom sa všetko uvedie na pravú mieru, nemáte sa...