Koučing s Pravdou, 1. diel: Necítim sa v práci docenená, strácam motiváciu

V prvom dieli nášho seriálu si povieme niečo o tom, ako pomocou koučingu možno prísť na spôsob, ako vyriešiť pocit nedocenenia, čo spraviť, keď strácame motiváciu a potrebujeme zmenu.

21.10.2013 07:00
debata
Aj vy sa v práci cítite nedocenená? Foto: SHUTTERSTOCK
nedocenená žena, žena v práci, nešťastná žena Aj vy sa v práci cítite nedocenená?

Šesťdielny seriál sme pre vás pripravili s profesionálnou koučkou a trénerkou osobnostného rozvoja, Erikou Feketovou. Vypichneme spolu šesť najčastejších problémov, s ktorými ju klienti navštevujú.

Dôležité je prozumieť, čo sa skutočne deje, čo sa odohráva v nás, aby sme mohli zaujať ten najlepší spôsob a zmeniť to, ako sa cítime, na stav, ako sa cítiť chceme.

Predstavte si situáciu, že práci odovzdávate všetko. Idete do nej nadšená, s očakávaním, že bude skvelý deň, podáte úctyhodný výkon. Do práce neustále prinášate nové inšpirácie, kolega vás oceňuje, dokonca aj generálny riaditeľ firmy vníma vašu snahu, napredovanie, všíma si, aká ste priateľská, a v tom, čo robíte, dobrá.

Nový človek v tíme
Časom však príde do vášho tímu nový človek… Zatiaľ ho nikto nepozná a všetci ho musia zasvätiť do nových úloh a kompetencií. Všetko je v poriadku, až kým sa nedostaví zvláštny, skľučujúci pocit. Vy zrazu zistíte, že ho začnú pretláčať viac ako vás a máte pocit, akoby ste v tej firme doteraz nič neurobili. Môže ísť o závisť, no stačí obyčajný pocit, ktorého sa neviete zbaviť, prestávate si dôverovať. Ktosi začal uprednostňovať niekoho iného. A práve človeka, ktorý ešte nič nedokázal. „To je to, čo by človek nemal spraviť – upadnúť do stavu, že bude zbrojiť proti novému človeku, nepomôže mu, neuľahčí mu prácu, len preto, aby nebodaj nevyrástol na jeho pleciach,“ hovorí Erika Feketová a odporúča spoznať svoje hodnoty: „Keď si uvedomíte, aká ste odborníčka, že ste v tom, čo robíte, ste najlepšia a uvedomujete si hodnotu, ktorú firme prinášate, potom naozaj nie je dôvod, prečo by ste toho človeka nemohli začať sprevádzať.“

Čo môžete spraviť
Jednoznačne podporiť nového kolegu. V prípade, že budete spolupracovať na niektorých veciach, ukázať mu tú najefektívnejšiu cestu, ktorá sa osvedčila, naučiť ho, ako to robíte vy, aby už on nemusel prechádzať niečím, čo už je dávno vymyslené. Týmto sebaistým spôsobom ukážete svojmu nadriadenému okrem iného aj to, že ste tímový hráč.

Pozrite sa na to inak
Spolupráca s vami predsa nezačala škrípať, šéf vám nedal najavo, že mu nevyhovuje, ako pracujete a preto je potrebný nový člen do tímu. „Jednoducho pribudlo viac úloh a povinností a je potrebné rozšíriť tím. Ide len o chybu v komunikácii. Niekedy aj dospelí ľudia potrebujú vysvetliť zámer ako deti. Toto robím preto, aby si mala menej práce a viac priestoru na vlastné napredovanie,“ hovorí Erika Feketová.

O čo ide šéfovi?
Keď šéf vyzdvihuje nového človeka, väčšinou mu ide o to, aby sa nový kolega čo najrýchlejšie etabloval do nového prostredia. Vôbec nie preto, že chcú niekoho, kto je v tíme perfektný a zabehnutý, ponížiť.

Oslobodenie
Vnímajte takúto situáciu pozitívne. Môže pre vás znamenať oslobodenie. Budete mať menej operatívnych úloh a keď budete mať dovolenku, bude vás mať kto zastúpiť. „Predstavte si, že vo firme pár dní nebudete a práca sa vám nebude hromadiť na stole, lebo budete mať kolegu, na ktorého budete môcť delegovať úlohy,“ hovorí Erika Feketová. „Keď odovzdávate svoje know-how alebo sa oň delíte, istým spôsobom dávate zo seba dole putá. Odbremeňujete sa a získavate slobodu.“

Objavte hodnoty
Človek sa nedocenený cíti aj vtedy, keď sám nepozná svoju hodnotu, je málo vďačný za to, čo už dnes má, vie. Vtedy je dobré zájsť za poradcom alebo koučom, ktorý mu poskytne odbornú radu, či poukáže na jeho hodnoty. Správne kladenými otázkami mu umožní, aby si sám svoje hodnoty pomenoval.

Finančne nedocenený človek
Iná už je kapitola finančného ohodnotenia. V prípade, že sa cítite finančne nedocenená a chceli by ste zvýšenie platu, je dobré si uvedomiť, čo vám bráni v dosihnutí vášho cieľa. Je to to, že nemáte čo zamestnávateľovi ponúknuť, myslíte si, že kompetencie vašej role, ktorú zastávate, vám to neumožňujú, alebo ste sa spýtať ani nepokúsili. Ak chcete, aby rástol váš plat, musíte si uvedomiť, či niečo navyše aj dávate, prípadne, či ide o prísľub za splnenú úlohu, ktorú ste už vykonali. Môžete sa vybrať za šéfom s tým, že by ste chceli prehodnotiť platové ohodnotenie, musíte však k tejto vete niečo doplniť. Máte čo ponúknuť navyše? Prečo chcete zvýšiť plat? Odpoveďou môže byť: Pribrala som nový projekt, pracujem na ďalších úlohách, ktoré v mojej náplni neboli. Po určitom čase môžete zhodnotiť, ako dobre ich vykonávam a chcela by som spätnú väzbu… Prípadne môžete poukázať na vašu ambíciu prijať ďalšie úlohy, či vyššie kompetencie, ponúknuť ďalšie možnosti svojho rastu.

Máte sa kam posúvať?
Občas sa človek cíti nedocenený aj vo chvíli, keď si uvedomí, že sa už nemá kam profesijne posunúť. Ak ho to veľmi trápi, cíti, že odborne začína skôr upadať, vhodným riešením môže byť zmena práce. A to aj napriek tomu, že práca ho teší a má dobrých kolegov. Kde sú zadefinované hranice, že len potiaľto sa dá ísť? „Tým, ako človek rastie a pracuje na sebe, má veľký vplyv aj na zdokonaľovanie svojej pozície, ktorú zastáva. Svojej pozícii dáva väčšiu váhu a ona rastie spolu s ním,“ skonštatovala Erika Feketová.

Nabudúce si povieme viac o komunikačných problémoch medzi nadriadeným a podriadeným.

Koučka Erika Feketová. Foto: Linda Bohušová Kisková
Erika Feketová Koučka Erika Feketová.

Erika Feketová

Je profesionálna koučka a trénerka osobnostného rozvoja. Uprednostňuje individuálny a intenzívny prístup, ktorý zabezpečí prenos a udržanie nadšenia pre zmeny v myslení a živote. Je zakladateľkou vzdelávacej spoločnosti Espiral, ktorá sa zameriava prioritne na ženu ako celistvú bytosť a zároveň garantom projektu Premena.

Je tiež biznis partnerkou spoločnosti Koučink centrum, ktorá realizuje o.i. vzdelávanie budúcich profesionálnych koučov. Súčasťou inovatívnej technológie učenia a rastu v spoločnosti Espiral, je starostlivosť o odbornosť, vnútornú stabilitu a istotu, krásny a svieži vzhľad, profesionálne, etické vystupovanie.

debata chyba
Viac na túto tému: #koučing #Erika Feketová #nedocenený človek

+ Nato aby ste mohli pomáhať ľuďom okolo seba musíte byť silný.
Sami zo seba budete mať lepší pocit keď všetko...

+ Zamerajte sa na seba a na svoje chyby, všetko ostatné počká.
Časom sa všetko uvedie na pravú mieru, nemáte sa...