Cosmo tonic
- 10 minút + 60 minút chladenie
- 4 poháre
Potrebujeme:
- 160 ml vodky
- 50 ml pomarančového likéru
- 250 ml brusnicového džúsu
- 4 PL limetkovej šťavy
- 1 bio limetka
- 250 ml vychladeného toniku
- drvený ľad
Ako na to?
- 1. Zmiešame vodku, pomarančový likér, brusnicovú a limetkovú šťavu. Chladíme približne 1 hodinu.
- 2. Limetku umyjeme a nakrájame na plátky.
- 3. Koktailovú zmes rozdelíme do štyroch pohárov, pridáme plátky limetky. Nalejeme tonik a doplníme trochou ľadu.
Amareto sour
- 10 minút
- 4 poháre
Potrebujeme:
- 3 bio pomaranče
- 3 citróny
- 200 ml amaretta
- kocky ľadu
Ako na to?
- 1. Pomaranče opláchneme v horúcej vode, prekrojíme na polovice a vytlačíme z nich šťavu (okrem jednej polovice). Zvyšnú polovicu nakrájajte na plátky. Citróny rozrežeme na polovice a vytlačíme z nich šťavu.
- 2. Pomarančovú a citrónovú šťavu, amaretto a kocky ľadu dáme do šejkra a pretrepeme.
- 3. Amaretto Sour nalejeme do pohárov, doplníme kockami ľadu a ozdobíme pomarančom a kandizovanou čerešňou.
French 75
- 10 minút
- 4 poháre
Potrebujeme:
- 1 bio pomaranč
- 1 citrón
- 120 ml ginu
- 40 ml sirupu z trstinového cukru
- 400 ml vychladeného šumivého vína kocky ľadu
Ako na to?
- 1. Pomaranč umyjeme horúcou vodou, osušíme a špirálovito ošúpeme.
- 2. Prekrojíme aj s citrónom na polovicu a vytlačíme šťavu (malo by jej byť 80 ml).
- 3. V šejkri zmiešame gin, citrusovú šťavu a cukrový sirup s kockami ľadu. Precedíme do pohárov a dolejeme šumivým vínom. Ozdobíme pomarančovou špirálou.
Ginger Margarita
- 15 minút
- 4 poháre
Potrebujeme:
- 4 limetky
- soľ
- 160 ml tequily
- 8 PL rozmarínovo-zázvorového sirupu (pozri nižšie)
- 400 ml minerálnej vody kocky ľadu
Ako na to?
- 1. Všetky limetky rozrežeme na štvrtiny. Okraje pohárov potrieme štvrtinami limetky a pritlačíme ich na rovný tanier s 1–2 lyžicami soli, aby vznikla soľná krusta.
- 2. Vytlačíme šťavu z limetiek. Do pohárov vložíme niekoľko kociek ľadu. V šejkri zmiešame limetkovú šťavu, tequilu a sirup s niekoľkými kockami ľadu. Precedíme do pohárov a doplníme minerálnou vodou.
- 3. Na zázvorovo-rozmarínový sirup: Na 1 fľašu (cca 330 ml): 1 zázvor (cca 5 cm) ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Umyjeme 4 vetvičky rozmarínu. Oboje necháme zovrieť s 200 g cukru a 200 ml vody a varíme asi 5 minút. Prelejeme cez sitko, horúce naplníme do fľaše a uzatvoríme. Môžeme uchovávať asi mesiac.
Pear Bellini
- 5 minút
- 8 pohárov
Potrebujeme:
- 200 ml vychladeného hruškového džúsu
- 200 ml vychladenej brusnicovej šťavy
- 1 fľaša vychladeného suchého šumivého vína (750–800 ml)
Ako na to?
- 1. Zmiešame hruškový nektár s vychladeným brusnicovým džúsom a rozdelíme do ôsmich pohárov na šumivé víno.
- 2. Doplníme 1 fľašou vychladeného suchého šumivého vína.
Mango colada
- 10 minút
- 4 poháre
Potrebujeme:
- 1 mango
- 20 g čerstvého zázvoru
- šťava z 1 limetky
- šťava z 3 pomarančov
- 500 ml kokosovej vody šľahačka alebo ľad
Ako na to?
- 1. Ošúpeme mango a odrežeme dužinu od kôstky. Ošúpeme 20 g čerstvého zázvoru a nasekáme.
- 2. V mixéri rozmixujeme najemno mango, zázvor a šťavu z 1 limetky, vmiešame šťavu z 3 pomarančov a približne 1/2 l kokosovej vody.
- 3. Podávame s drveným ľadom, môžeme ozdobiť čiapočkou zo šľahačky.
Vareškov tip: Namiesto čerstvého manga možno použiť konzervovanú mangovú dužinu.