Tvarohový košík s čerstvým ovocím
Na 12 kusov potrebujeme:
Cesto: 300 g hladkej múky, 200 g masla, 100 g cukru, 1 žĺtok
Krém: 250 g tvarohu (jemne hrudkového), 250 g mascarpone, 250 ml šľahačky, 5 PL práškového cukru, 1 čl vanilkovej pasty
Na ozdobenie: čerstvé ovocie
Postup:
1. V miske rozmrvíme suché prísady so studeným, na malé kocky nakrájaným maslom. Pridáme žĺtok a spracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a odložíme na noc do chladničky. Druhý deň rozvaľkáme a vyložíme ním dno tortovej formy (s 28 cm priemerom, vlnitým okrajom a odnímateľným dnom).
2. Pečieme 20 minút pri 180 °C. Povrch cesta môžeme pred pečením zaťažiť „perlami na pečenie“ (fazuľou), aby sa nezdvihlo. Keď vychladne, opatrne vyberieme z formy a položíme na servírovaciu misu.
3. Pripravíme krém. Tvaroh pretlačíme cez sitko. Mascarpone so šľahačkou a s cukrom vyšľaháme, pridáme vanilkový cukor a tvaroh. Krémom naplníme tortu a ozdobíme ju čerstvým ovocím.
Vareškov tip: Na dno tortovej formy stačí aj polovica tejto dávky, z druhej časti môžeme pripraviť linecké pečivo.
Kakaové linecké kolieska
Na 40 – 50 kusov potrebujeme:
300 g múky (150 g hladkej + 150 g polohrubej), 200 g masla, 100 g práškového cukru, 20 g kakaa, 1 žĺtok + malinový lekvár na zlepenie, ruby čokoláda na zdobenie
Postup:
1. Suché zložky dáme do väčšej misky, pridáme maslo nakrájané na malé kocky a rozmiesime ho. Keď už je dobre rozmiesené, pridáme žĺtok a spracujeme cesto.
2. Cesto zbalené do fólie odložíme na noc do chladničky.
3. Druhý deň rozvaľkáme na 4 mm, vykrojíme kolieska (alebo iné tvary) a pečieme pri 180 °C 5–6 minút. Po vychladnutí po dve spojíme malinovým lekvárom a zvrchu ozdobíme práškovým cukrom alebo čokoládou.
Veľká noc: Iný kraj, iné tradície
Veľkonočné sviatky sú pre kresťanov najväčší sviatok v roku, ale slávia ich aj tí, ktorí si píšu do kolónky náboženstvo „bez vyznania“, pre tých sú to zase sviatky vítania jari alebo rozlúčky so zimou. Preto majú po celom svete rozličnú podobu a sú spájané s rôznymi zvykmi. Do kategórie zvláštnych veľkonočných zvykov koniec koncov zahraničie zaraďuje aj Slovensko so šibaním a s polievaním dievčat studenou vodou. Aké zvyky majú inde?
Vajíčka o stenu
V Bulharsku sa podobne ako u nás vajíčka nehľadajú, ale hádžu sa o stenu alebo dokonca po členoch rodiny. Čie vajíčko sa nerozbije (čo si ťažko predstaviť), ten bude z rodiny v tom roku najúspešnejší.
V Poľsku sa slávi Veľká noc veľmi tradične, pričom na Veľkonočný pondelok sa podobne ako na Slovensku polieva vodou. V Španielsku ľudia trávia Veľkonočné svatky podľa toho, ako veľmi sú nábožní. Takže jedni chodia už celý veľkonočný týždeň na procesie a iní na dovolenku.
Francúzski veriaci trávia Veľkú noc pokojne, až v nedeľu idú ľudia do ulíc, objímajú a bozkávajú sa na znak radosti zo zmŕtvychvstania Ježiša Krista.
V Maďarsku zase už na Veľkonočnú nedeľu polievajú ženskú časť populácie voňavkami a chlapci sú za odmenu pohostení koláčmi a sladkosťami.
Vo Švajčiarsku sa slávi Veľká noc v rôznych kantónoch rozlične. Napríklad v Tessine na hraniciach s Talianskom sa konajú procesie, v kantóne Valais vo francúzskej časti sa zase rozdeľuje v rodinách chlieb, syr a víno.
V Taliansku zase nepoznajú veľkonočné zajačiky, ale veľkonočné vajíčka áno. Nosia ich na námestia a hrajú tam hru, ktorej účelom je ich svojmu protivníkovi rozbiť. K typickým kulinárskym špecialitám patrí koláč plnený vajcami a zeleninou a tiež sladké pečivo, ktoré má tvar holubice.
Spevácke aj tanečné súťaže
V Chorvátsku sa pečie veľkonočný chlieb, ktorý sa zdobí vajíčkami. Na Veľkonočnú nedeľu sa potom berie do kostola, kde ho posvätia, a potom sa je s bylinkovým tvarohom, so šunkou a syrom.
Z Veľkej Británie majú zaujímavú tradíciu napríklad vo Walese, kde patrí Veľká noc spevu – počas sviatkov sa konajú súťaže kostolných speváckych zborov. V Írsku zase patrí Veľká noc tancu, v uliciach sa konajú tanečné súťaže. Ale tiež „pochovávajú“ haringy, čo znamená, že tak symbolicky ukončia čas pôstu.
Vo Fínsku je Veľká noc hlučná, najmä na Veľkonočnú nedeľu, keď patria ulice deťom. Existuje tam aj istá forma „šibania“, a to po chrbte brezovým prútím, šibú sa známi navzájom.
V susednom Švédsku je, naopak, pokojne, veľkonočné vajíčka tu nosí kukučka a domácnosti si ľudia zdobia brezovými vetvičkami a pestrými perami.
Recepty pripravila Annamária Wurster-Nagy, šéfcukrárka Castel Mierovo Pension & Restaurant.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Lekvárové taštičky na Varecha.sk