Rybie fašírky so zemiakmi, omáčkou a špenátovým šalátom
Na 4 porcie potrebujeme:
300 g zemiakov, soľ, mleté čierne korenie, 150 g póru, 300 g ryby – akákoľvek biela ryba alebo filé, mleté biele korenie, 1,5 strúčika cesnaku, 1 mladá cibuľka, hrsť čerstvej petržlenovej vňate, 1 citrón, 4 vajcia, 5 lyžíc sladkej smotany (30 %), strúhanka podľa potreby, olej na vyprážanie, 3 PL masla, 1/2 hrnčeka bieleho vína, čerstvý kôpor Špenát s dresingom: čerstvé listy mladého špenátu, cesnak, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej, šťava z 1 citróna
Postup:
1. Na fašírky nakrájame očistené zemiaky na kocky a v osolenej, okorenenej vode uvaríme s na kolieska nakrájaným pórom (biela časť) domäkka. Potom vodu odlejeme, zvyšnú necháme odpariť a zemiaky necháme vychladnúť.
2. Rybu nakrájame na drobné kúsky, dáme do misy, osolíme, okoreníme bielym korením. Cesnak nakrájame na plátky, nasekáme bielu časť mladej cibuľky a pridáme k rybe. Zľahka podlejeme vodou a rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme prepasírované varené zemiaky v pomere 1:1 (zemiaky : ryba). Pridáme nasekanú zelenú časť mladej cibuľky, petržlenovú vňať, niekoľko kvapiek z citróna, 2 vajcia, osolíme, okoreníme a premiešame. Potom celú zmes premixujeme ponorným mixérom.
3. Pripravíme si zmes na obaľovanie. Zmiešame 2 vajcia s 2 lyžicami smotany, do druhej misky dáme strúhanku. Z rybacej zmesi vytvarujeme menšie placky a obalíme najskôr vo vajci, potom v strúhanke. V rozpálenom oleji, do ktorého sme pridali aj 2 lyžice masla, vyprážame placky z oboch strán.
4. Zvyšný pór nakrájame na tenké prúžky, opečieme na 1 lyžici masla, podlejeme bielym vínom, pridáme niekoľko kvapiek citróna, osolíme, okoreníme a necháme vyvariť. Keď sa víno s citrónom spolovice vyvarí, pridáme 3 lyžice smotany, potom pridáme maslo a stiahneme z ohňa, omáčku maslom ľahko zahustíme. Ochutíme nasekaným kôprom. Listy čerstvého špenátu polejeme dresingom z cesnaku, soli, korenia, olivového oleja a niekoľkých kvapiek citrónu.
Zeleninová polievka Gazpacho
Na 4 porcie potrebujeme:
Cesto na posúch: 350 g hladkej múky, 7–8 g droždia, 1 čl cukru, soľ, 150 ml vody, 6 PL olivového oleja
Plnka: 1 hrsť olív, 2 strúčiky cesnaku, 2 čerstvé paradajky, hrsť sušených paradajok, 2 mozarelly, 1 jarná cibuľka, čerstvá bazalka, soľ, korenie, olivový olej, čerstvý rozmarín na dekoráciu
Polievka: 1 šalátová uhorka, 1 paprika, 2 strúčiky cesnaku, 6 paradajok alebo 2 hrnčeky paradajok z plechovky, soľ, korenie, citrónová šťava z jedného citrónu, 1/2 PL cukru, striedka z toastového chleba – podľa potreby
Postup:
1. Na posúch preosejeme múku do misy, do prostriedku pridáme rozdrobené droždie, cukor, soľ a zalejeme vodou s olivovým olejom. Miesime ručne alebo kuchynským robotom. Vypracované cesto posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme 30–40 minút vykysnúť. Potom cesto rukami roztiahneme, aby bolo 1,5 – 2 cm hrubé. Vyvaľkáme valčekom a necháme ešte 20 minút odstáť, resp. vykysnúť. Potom ho vložíme do rozpálenej rúry a pečieme na 180°C asi 20 minút. Hneď, ako ho vytiahneme z rúry, potrieme ho olivovým olejom.
2. Všetky suroviny na plnku nakrájame na plátky. Posúch rozkrojíme na dve časti, na spodnú časť naukladáme na plátky mozarelly, paradajok čerstvých aj sušených, cesnak, olivy, jarnú cibuľku, listy bazalky. Okoreníme, osolíme a pokvapkáme olivovým olejom. Priklopíme vrchnou časťou a dáme späť do rúry. Pečieme, kým sa mozarella nerozpustí.
3. Na polievku nakrájame umytú zeleninu na kocky, dáme do misy, pridáme celé strúčiky cesnaku, cukor, citrónovú šťavu, osolíme, okoreníme a všetko rozmixujeme v mixéri. Ak použijeme čerstvé paradajky, rozmixujeme ich so striedkou z toastového chleba, aby sa polievka zahustila. Mixujeme podľa chuti buď dohladka alebo si môžeme v polievke nechať malé kúsky zeleniny. Necháme vychladiť.
4. Vychladenú polievku podávame s cibuľkou, uhorkou, môžeme osoliť, okoreniť a poliať olivovým olejom. Plnený chlieb ešte potrieme olivovým olejom a posypeme nasekaným rozmarínom.
Recepty pripravil Jaroslav Žídek, šéfkuchár reštaurácie Riverpark v Bratislave.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Treska so zázvorovou omáčkou podľa Kataríny Jesenskej na Varecha.sk