Poznáte šikovnú náhradu za nezdravé maškrty?

Zemiakové lupienky, slané tyčinky či sladkosti. Pokiaľ túžite zhodiť nadbytočné kilogramy podkožného tuku, spomínané dobroty idú bokom.

17.02.2021 13:00
čipsy, chips, chipsy Foto:
Pokiaľ túžite zhodiť nadbytočné kilogramy podkožného tuku, čipsy idú bokom.
debata

Nastane však iný problém

Zrazu nevieme čo s rukami, ktoré z nervozity mrvili nezdravé dobroty rôzneho druhu. Nahradiť ich môže jedenie chutných semien rastlín. Pomôžu schudnúť a potlačia závislosť, ktorá nás ženie rozbaľovať potraviny s pochybnou výživovou hodnotou. Do skupiny dobrých jedál patria jednoznačne semená rastlín, ktoré vďaka obsahu vlákniny potláčajú chuť na sladké a slané potraviny. Postačí malé množstvo a organizmus si dopraje poriadnu dávku vitamínov, minerálov, stopových prvkov a zdravých tukov.

Tuky, ktoré neškodia

Ľanové semená sa napríklad pýšia vysokým obsahom dobrých tukov, medzi ktoré zaraďujeme omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Navyše sú zdrojom kvalitných bielkovín a neraz sa používajú aj na prípravu proteínových výživových doplnkov. Spomínané zdravé tuky posilňujú srdce, čistia cievy a doprajú poriadnu dávku energie aj mozgu. Polievková lyžica tejto zdravej pochúťky má približne 37 kilokalórií. Sacharidy sa pohybujú na úrovni 2 gramov, podobne ako vláknina. Približne pol druha gramu patrí bielkovinám a dvojnásobok tohto množstva rastlinným tukom.

Minerály zatočia s únavou

Z minerálnych látok dominujú v ľanových semenách vápnik, železo, magnézium a fosfor. Minerál vápnik podporuje odolnosť kostí a železo sa stará o pravidelné vytváranie krvného farbiva hemoglobínu, ktorý prenáša kyslík do všetkých životných orgánov. Magnézium bojuje proti vyčerpanosti, únave a kŕčom a fosfor pomáha udržiavať zuby v dobrej kondícii.

Moderná potravina na čistenie ciev

Chia semienka sa považujú za plnohodnotnú alternatívu ľanových semien. Patria do skupiny populárnych super potravín. Toto pomenovanie si vyslúžili najmä pre vysoké množstvo vlákniny, ktorá pomáha regulovať trávenie, upravuje činnosť čriev a najmä znižuje hladinu cukru v krvi. Zvlášť posledný menovaný účinok je dôležitý na udržiavanie cukrovky 2. typu pod kontrolou. Tejto vlastnosti sa potešia aj ľudia s nadváhou a obezitou, keďže zdravé tuky pomáhajú pri chudnutí.

Zinok ochráni telo pred infekciou

Hladinu cholesterolu dávajú do normálu najmä fytosteroly, ktorých majú chia semienka neúrekom. Ide o rastlinné zlúčeniny, ktoré si našli svoje miesto pri posilňovaní tvorby dobrého (HDL) a znižovaní zlého (LDL) cholesterolu. Približne tridsať gramová porcia chia semienok sa chváli až 11 g vlákniny, 4 g proteínov a 9 g tuku. Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že tuku je v tejto potravine priveľa, netreba mať obavy. Viac ako 5 g z uvedeného množstva tvoria zdraviu prospešné omega-3 mastné kyseliny. Chia semená žiaria aj vďaka vysokému obsahu vitamínov radu B ako sú niacín, tiamín a riboflavín. Podieľajú sa na metabolizme cukrov a tukov, zlepšujú kvalitu pokožky a podporujú nervový systém. Zanedbateľné nie je ani množstvo minerálnej látky zinku, ktorý posilňuje imunitný systém najmä v zimnom období.

Zázrak z tekvice

Bojujú proti návalom žravosti a pomáhajú pri znižovaní telesnej hmotnosti. Tekvicové semienka sú bohaté na tryptofán. Ide o látku, ktorá pomáha pri znižovaní úzkosti a depresie. Zároveň podporuje produkciu mozgových hormónov, ktoré vyvolávajú nielen pocity šťastia, ale aj plného žalúdka. Kilogramy držia pod kontrolou tiež esenciálne mastné kyseliny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu. Netreba zabúdať, že tento druh chutných semien sa právom hrdí aj vysokým množstvom vitamínov B a minerálnych látok vrátane zinku, horčíka a železa. Športovci ocenia kvalitné proteíny potrebné na regeneráciu a rast svalov. Takmer 30-gramová porcia tekvicových semien má až 7 g bielkovín, 5 g sacharidov a 13 g tukov, z čoho tvoria polovicu omega-6 mastné kyseliny. Spomínané zdravé tuky zlepšujú stav pokožky, kostí, posilňujú metabolizmus a reprodukčný systém.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #chudnutie #zdravá strava #maškrtenie #zdravé chudnutie #maškrty

+ Ostaňte dnes doma a oddýchnite si, potrebujete to.
Využívajte svoje odborne znalosti a osviežte si ich....

+ Humor nech vás neopúšťa a to za každých okolností.
V práci všetko zvládnete ľavou zadnou, nemáte sa čoho...