Dá sa z nej vykúzliť obed aj rýchla večera, či príloha k mäsu. Ak ste už pripravovali mrazenú brokolicu, potom sa vám možno stalo, že jedlo z nej bolo mäkké a takmer kašovité. Jej konzistencia na tanieri skrátka nebola taká, ako ste očakávali. Čo s tým? Kde ste urobili chybu?
Tieto triky zabezpečia, že aj mrazená brokolica môže byť lahodne chrumkavá. To najdôležitejšie pravidlo znie – nenechajte zmrazenú brokolicu rozmraziť na pracovnej doske alebo v chladničke, pretože to býva hlavný dôvod jej kašovitosti. Preto radšej naplňte misu horúcou vodou, pridajte jednotlivé ružičky a po niekoľkých minútach ich sceďte. Brokolicu potom poriadne osušte, napríklad kuchynskými papierovými obrúskami alebo čistou utierkou. Rozmrazená brokolica je teraz dokonale pripravená a dá sa použiť do vami zvoleného jedla.
Mrazená brokolica môže byť dokonca aj naozaj chrumkavá. A to pri takejto tepelnej úprave: Rúru predhrejte na 220 až 250 stupňov Celzia a medzitým vložte brokolicu do väčšej misy pokvapkanú či jemne postriekanú olejom. Pridajte ešte korenie podľa vášho výberu – soľ, čerstvo namleté čierne korenie, chilli vločky či sušený cesnakový prášok a jemne všetko premiešajte.
Potom brokolicu poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne jednotlivé ružičky brokolice rozložte tak, aby sa nedotýkali. Po 15 až 18 minútach v rúre by mala byť zelenina mierne zhnednutá a chrumkavá. S trochou citrónovej šťavy podávajte chrumkavú brokolicu ako skutočnú lahôdku.