Jednou z nich je aj oranžová tekvica Hokkaido. Hoci tekvíc je vyše 800 druhov a nie všetky sú jedlé, všetky sú nízkokalorické (na 100 g obsahujú len 25 kcal). Tekvice majú v sebe veľa betakaroténu, ktorý chráni naše bunky pred starnutím alebo pred vznikom rakoviny. 100 gramov tekvice obsahuje asi 300 miligramov draslíka. Tekvicová dužina obsahuje aj vápnik, horčík, fosfor, železo, zinok, selén, vitamín E a C, ako aj vitamíny skupiny B.
Na pečenú tekvicu potrebujeme:
- 1 tekvicu Hokkaido
- olej alebo maslo
- čierne korenie
- bylinkovú soľ
- čerstvé bylinky (petžlen)
Ako na to?
- Tekvicu umyte, prekrojte na polovicu a vyberte jadierka.
- Neolúpané polovice tekvice nakrájajte na plátky s hrúbkou 1 cm.
- Potrite ich olejom alebo maslom, posypte bylinkovou soľou, poukladajte na vymastený plech alebo použite papier na pečenie.
- Rúru vyhrejte na 180 stupňov Celzia a pečte asi 20 minút.
- Po dopečení posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.
- Podávajte ako prílohu k mäsu či k vegetariánskym jedlám.
- S vhodným dipom však zasýti aj samotná pečená tekvica, dobre chutí aj studena.
Vyskúšajte aj Hokkaido polievku podľa TV Varecha:
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Hokkaido polievka na Varecha.sk