Nikdy predtým nebola téma kvalitných potravín a zdravej racionálnej výživy vnímaná tak intenzívne, ako je tomu v tejto neobvyklej dobe. Toto obdobie môžeme poňať aj ako ideálny čas na upútanie pozornosti na dôležité témy týkajúce sa potravín a ich vplyvu na naše fyzické a psychické zdravie – posvietiť si na to, ako si budovať lepšiu imunitu, vnútornú pohodu a ako a kde sa rozhliadať po tých najkvalitnejších, remeselných potravinách.
Kvalitné remeselné potraviny sú vyrábané rešpektujúc životné prostredie, miestne komunity a chrániac biodiverzitu. Kúpou takýchto lokálnych, čerstvých a kvalitných potravín podporujeme lokálnu ekonomiku a prispievame tak výrazne k trvalo udržateľnému spôsobu života. Väčšina z nich je zároveň súčasťou kulinárskeho dedičstva nášho mesta alebo regiónu. A v neposlednom rade kúpou dobrých, čistých a férových potravín robíme veľa aj pre svoje zdravie. Dokonca to platí aj pri tých dovozových, udomácnených, bez ktorých by sme si už život nevedeli predstaviť.
Združenie Slow Food Pressburg sa v spolupráci s partnermi preto v tomto roku rozhodlo v rámci programu na bratislavskej mestskej pláži Tyršák zorganizovať akciu venovanú interaktívnemu vzdelávaniu v oblasti potravín, DEGUSTORIUM 2020, prostredníctvom ktorej návštevníkom predstavia výnimočné produkty, ako aj ľudí, ktorí za nimi stoja.
2. ročník ochutnávkového podujatia sa uskutoční 27. septembra na bratislavskej mestskej pláži Tyršák v čase od 9.00 do 17.00 a je určené širokej verejnosti, ktorej nie je jedno, ako naše nákupné rozhodnutia ovplyvňujú svet, v ktorom žijeme.
„Z formátu konferencie sa presúvame do otvoreného priestranstva na Tyršáku v Bratislave, kde prostredníctvom potravinového trhu, panelových diskusií s odborníkmi, varenia naživo so šéfkuchármi, tvorivých dielní či senzorických workshopov pre celú rodinu (rešpektujúc všetky nariadenia Úradu verejného zdravotníctva) prinesieme zážitok vo forme pestrého celodenného programu,“ vysvetľuje Anetta Vaculíková, jedna z organizátorov ochutnávkového podujatia Degustorium.
Čo je Slow Food?
Slow Food je silným globálnym hnutím, ktorého cieľom je pomáhať drobným roľníkom, rodinným farmám a remeselným výrobcom potravín. Svojím prístupom a prostredníctvom miestnych združení sa snaží zachovávať a chrániť kultúrne dedičstvo, tradície a biodiverzitu. Po celom svete, vo viac ako 160 krajinách, spája ľudí, ktorí kladú dôraz na kvalitné potraviny a svojím prístupom podporujú roľníkov, farmárov, rybárov, v elárov, pekárov, mäsiarov, cukrárov, ktorí vyrábajú s rešpektom k prírode, k zvieratám ale i k miestnym komunitám. Vo svojich výrobných postupoch uchovávajú tradície a výrazne prispievajú k ochrane biodiverzity.