Túžite jesť zdravšie? Spoznajte remeselné potraviny či hnutie Slow Food

Podujatie DEGUSTORIUM 2020 prináša informácie o kvalitných potravinách a ľuďoch, ktorí za nimi stoja.

18.09.2020 09:00
Pšenično-ražný chlieb. Foto:
Kvalitné remeselné potraviny sú vyrábané rešpektujúc životné prostredie, miestne komunity a chrániac biodiverzitu.
debata

Nikdy predtým nebola téma kvalitných potravín a zdravej racionálnej výživy vnímaná tak intenzívne, ako je tomu v tejto neobvyklej dobe. Toto obdobie môžeme poňať aj ako ideálny čas na upútanie pozornosti na dôležité témy týkajúce sa potravín a ich vplyvu na naše fyzické a psychické zdravie – posvietiť si na to, ako si budovať lepšiu imunitu, vnútornú pohodu a ako a kde sa rozhliadať po tých najkvalitnejších, remeselných potravinách.

Kvalitné remeselné potraviny sú vyrábané rešpektujúc životné prostredie, miestne komunity a chrániac biodiverzitu. Kúpou takýchto lokálnych, čerstvých a kvalitných potravín podporujeme lokálnu ekonomiku a prispievame tak výrazne k trvalo udržateľnému spôsobu života. Väčšina z nich je zároveň súčasťou kulinárskeho dedičstva nášho mesta alebo regiónu. A v neposlednom rade kúpou dobrých, čistých a férových potravín robíme veľa aj pre svoje zdravie. Dokonca to platí aj pri tých dovozových, udomácnených, bez ktorých by sme si už život nevedeli predstaviť.

Združenie Slow Food Pressburg sa v spolupráci s partnermi preto v tomto roku rozhodlo v rámci programu na bratislavskej mestskej pláži Tyršák zorganizovať akciu venovanú interaktívnemu vzdelávaniu v oblasti potravín, DEGUSTORIUM 2020, prostredníctvom ktorej návštevníkom predstavia výnimočné produkty, ako aj ľudí, ktorí za nimi stoja.

Anetta Vaculíková. Foto: Lucia Jesenská
Anetta Vaculíková Anetta Vaculíková.

2. ročník ochutnávkového podujatia sa uskutoční 27. septembra na bratislavskej mestskej pláži Tyršák v čase od 9.00 do 17.00 a je určené širokej verejnosti, ktorej nie je jedno, ako naše nákupné rozhodnutia ovplyvňujú svet, v ktorom žijeme.

„Z formátu konferencie sa presúvame do otvoreného priestranstva na Tyršáku v Bratislave, kde prostredníctvom potravinového trhu, panelových diskusií s odborníkmi, varenia naživo so šéfkuchármi, tvorivých dielní či senzorických workshopov pre celú rodinu (rešpektujúc všetky nariadenia Úradu verejného zdravotníctva) prinesieme zážitok vo forme pestrého celodenného programu,“ vysvetľuje Anetta Vaculíková, jedna z organizátorov ochutnávkového podujatia Degustorium.

Čo je Slow Food?

Slow Food je silným globálnym hnutím, ktorého cieľom je pomáhať drobným roľníkom, rodinným farmám a remeselným výrobcom potravín. Svojím prístupom a prostredníctvom miestnych združení sa snaží zachovávať a chrániť kultúrne dedičstvo, tradície a biodiverzitu. Po celom svete, vo viac ako 160 krajinách, spája ľudí, ktorí kladú dôraz na kvalitné potraviny a svojím prístupom podporujú roľníkov, farmárov, rybárov, v elárov, pekárov, mäsiarov, cukrárov, ktorí vyrábajú s rešpektom k prírode, k zvieratám ale i k miestnym komunitám. Vo svojich výrobných postupoch uchovávajú tradície a výrazne prispievajú k ochrane biodiverzity.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Slow Food Pressburg #DEGUSTORIUM 2020

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...