Vyprážaná bryndza na ringlotovom ragú
Na 4 porcie potrebujeme:
200 g bryndze, 10 ringlôt, 1 PL kryštálového cukru, 1 dl medoviny, 300 g kukuričných lupienkov, olej na vyprážanie
Postup:
1. Ringloty vykôstkujeme a dáme vysušiť. Ak máme, môžeme ich dať do sušičky. Vysušené ich posekáme na väčšie kusy. Do hrnca dáme cukor, zalejeme ho medovinou, varíme len dovtedy, kým sa cukor nerozpustí. Keď pridáme ringloty, už nevaríme.
2. Z bryndze vymodelujeme guľky a obalíme ich v rozmixovaných kukuričných lupienkoch. Môžeme ich dobre popritláčať, aby sa na bryndzu nalepili. Pred vyprážaním môžeme ešte dať bryndzové guľky na chvíľu do mrazničky alebo ich tam môžeme nechať dlhšie, takto by v horúcom oleji nemali vytiecť. Pripravené guľky krátko vyprážame v dobre rozpálenom oleji.
3. Takto pripravené ringlotové ragú s vyprážanou bryndzou sa môže podávať ako predjedlo alebo na listovom šaláte ako hlavné jedlo.
Karamelizované broskyne s černicami a citrónovým krémom
Na 4 porcie potrebujeme:
6 broskýň, 200 g cukru, 50 g masla, 1 jogurt, 1 citrón, mäta, 1 vanilkový cukor, černice
Postup:
1. Broskyne nakrájame na mesiačiky, posypeme cukrom a na masle sprudka opečieme.
2. Nastrúhanú kôru a šťavu z citróna vymiešame s vanilkovým cukrom a s jogurtom. Broskyne poukladáme na tanier a navrch dáme citrónový krém, dozdobíme černicami a lístkami mäty.
Recepty pripravili Katarína a Dušan Kováčovci, majitelia reštaurácie Lokál Bistro v Dudinciach.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte **Šalát so syrom Halloumi ** na Varecha.sk