Foto: KetoDiet
Hoci sviatky budú mať tento rok pre nás celkom inú príchuť, jedlá, na ktoré sme zvyknutí, si môžeme dopriať aj tento rok – hoci len v malom kruhu najbližšej rodiny. Ponúkame recept na veľkonočný mazanec bez lepku.
Potrebujeme:
- 150g jogurtu gréckeho typu, ale môžeme kombinovať aj s tvarohom alebo čerstvým syrom
- 4 vajcia
- 6 kopcovitých lyžíc brezového cukru
- 2 odmerky proteínového smotanového nápoja KetoDiet alebo 1 balenie proteínového nápoja KetoDiet s príchuťou vanilky
- 80 g ľanovej múky
- 30 g psyllia
- 50 g nasekaných vlašských orechov alebo mandlí
- 1 prášok do pečiva
- 1 žĺtok na potretie mazanca
- Hrsť sekaných mandlí na posypanie
Ako na to?
- Do misky dáme vajce, jogurt, cukor a všetko spolu dobre vymiešame.
- V druhej miske zmiešame všetky suché ingrediencie – proteínový prášok, ľanovú múku, psyllium, prášok do pečiva a oriešky. Obe zmesi dôkladne zmiešame dokopy a cesto necháme chvíľu postáť.
- Z lepkavého cesta vymiešame tvar mazanca, ideálne priamo na plechu vystlanom papierom na pečenie.
- Pre lepšie miesenie a tvarovanie mazanca vám odporúčame si navlhčiť ruky studenou vodou.
- Ak je cesto tekuté, pokojne pridajte ešte trochu psyllia.
- Cesto by malo držať tvar mazanca a neroztekať sa na plechu.
- Na záver ho potrieme rozmiešaným žĺtkom a posypeme posekanými mandľami.
- Pečieme cca hodinu pri teplote 160°C. Po upečení necháme mazanec dôkladne vychladnúť a až tak krájame.
Vyskúšajte aj recept na bryndzové pagáčiky z TV Varecha
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Bryndzové pagáčiky na Varecha.sk