Červená repa: Je nielen zdravá, ale aj chutí

Červená repa patrí k najzdravším druhom zeleniny, ktorú máme k dispozícii takmer stále vďaka dobrým možnostiam jej skladovania. Dostať ju najmä surovú, potom sa musí zvyčajne variť, ale aj uvarenú či vákuovanú, alebo konzervovanú.

22.03.2020 16:00
Kyslý boršč z červenej repy Foto:
Kyslý boršč z červenej repy.
debata

Existuje rad kultúrnych odrôd repy, ktoré sa líšia tvarom i farbou. Ako listová zelenina sa pestuje cvikla, ako krmivo pre dobytok kŕmna repa, cukrová repa sa zas používa na výrobu cukru.

Viete, že…?

V histórii červenej repy sa nájdu rôzne kuriozity – napríklad v 19. storočí sa zistilo, že obsahuje pomerne veľké množstvo sacharidov a vraj aj Napoleon výdatne podporoval myšlienku, aby bola využitá ako zdroj cukru.

Existuje veľa medicínskych dôvodov na jej pravidelné zaraďovanie do jedálneho lístka. Je skvelou prevenciou proti vzniku rakoviny, má silné detoxikačné účinky a prospieva najmä hrubému črevu a pečeni. Pomáha z tela vylučovať škodlivé látky, okrem iných aj olovo alebo hliník. Navyše podporuje kardiovaskulárny systém, zabraňuje kôrnateniu tepien, podporuje tvorbu červených krviniek a znižuje krvný tlak. Pozitívne ovplyvňuje trávenie a vylučovanie, vďaka rozpustnej vláknine pomáha proti hnačkám aj zápcham. Podporuje výživu pokožky na hlave i vlasových korienkov a posilňuje kosti i chrupavky. Pre starších ľudí, ktorí sú ohrození demenciou alebo sklerózou, môže byť dobrou podpornou liečbou. Zaisťuje totiž lepšie prekrvenie mozgu, takže môže niektoré príznaky aspoň trochu oddialiť alebo spomaliť priebeh choroby. A pomáha aj regulovať hladinu cukru v krvi, je skvelým bojovníkom proti kvasinkovým, hubovým a plesňovým chorobám.

Vitamíny

A, B9, C, K

Živiny a minerály

vláknina, kyselina listová, žltý pigment; kremík, horčík, železo, draslík

Červená repa je nielen zdravá, ale aj chutí – využiť ju možno do šalátu v kombinácii s cesnakom alebo chrenom, do klasického boršču a dobrá je aj grilovaná alebo zapečená v rúre. Nasekanú ju môžeme využiť ako základ zdravých nátierok, ktoré môžeme doplniť napríklad bryndzou alebo balkánskym syrom. V zime je obľúbenou vitamínovou bombou cviklový šalát s kapustou, chrenom a jablkami. Vhodnými koreninami sú bazalka, aníz alebo rasca. Ak dávame prednosť čerstvej repe, ideálne je nastrúhať ju spoločne s mrkvou, pridať napríklad špenát alebo rukolu, paradajky, prípadne žltú papriku a máme výživný šalát, napríklad s citrusovým dresingom.

Červená repa pochádza zo Stredomoria a zo severnej Afriky, prvé záznamy o nej sú však staré až 3 000 rokov a pochádzajú z Babylonu. V starom Ríme ju využívali nielen ako jedlo, ale aj ako liek. Dnes sa najviac pestuje v strednej a vo východnej Európe, ale aj v USA.

Kyslý boršč z červenej repy

Potrebujeme:

300 g červenej repy,300 g hovädzieho mäsa,100 g mrkvy,100 g petržlenu,300 g zemiakov,200 g kyslej kapusty,1 cibuľa,o­livový olej,nové korenie,bobkový list,soľ,mleté čierne korenie,smotana a kôpor na ozdobenie,voda podľa potreby

Postup:

Uvarenú červenú repu nakrájame na kocky. Na olivovom oleji opražíme cibuľu, pridáme hovädzie mäso. Dôkladne mäso osmažíme a potom podusíme spolu s korením, až kým nebude polomäkké. Zeleninu opražíme a pridáme spolu s červenou repou k podusenému mäsu. Všetko ešte dusíme, prilejeme vriacu vodu a na záver pridáme kyslú kapustu. Na tanieroch zdobíme smotanou a kôprom.

Morčacie karbonátky s cviklou

Potrebujeme:

400 g mletého morčacieho mäsa,150 g červenej repy,1 cibuľa,1 vaj­ce,soľ,mletá ras­ca

Postup:

Červenú repu uvaríme v šupke domäkka a po vychladnutí ju ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Môžeme použiť aj surovú repu. Mleté morčacie mäso zmiešame so soľou, s rascou, cibuľou nakrájanou na kocky a s vajcom. Všetko poriadne premiešame, pridáme nastrúhanú repu a opäť premiešame. Z hmoty vytvarujeme guľu, ktorú necháme asi hodinu odpočinúť v chladničke. Potom z gule tvarujeme fašírky, ktoré vyprážame na oleji, pečieme alebo grilujeme.

Video
Snažíte sa do seba dostať cviklu a už neviete ako? Možno vám pomôže recept od Štefana Martinoviča na prípravu zaujímavého rizota.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #cvikla #morčacie mäso #červená repa #boršč

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...