Štyri nápady na dobroty s gaštanmi

Gaštan jedlý má v kuchyni všestranné využitie. Vhodný je do slaných aj sladkých receptov

11.12.2019 11:00
jedlé gaštany, jeseň Foto:
Pečené gaštany patria k jeseni aj zime.
debata

Gaštanové rizoto

Na 4 porcie potrebujeme:
300 g uvarených a ošúpaných gaštanov, 100 g cibule, 350 g ryže, 500 ml zeleninového vývaru, 100 g šunky, olivový olej, majorán, soľ, mleté čierne korenie, tvrdý syr na strúhanie
Postup:
1. Na oleji speníme nadrobno posekanú cibuľu, pridáme prepláchnutú ryžu a posolíme. Za stáleho miešania ryžu opekáme. Zalejeme horúcim vývarom a varíme na miernom plameni 15 až 20 minút. Podľa potreby dolievame tekutinu.
2. V hlbšej panvici rozohrejeme asi lyžicu oleja, pridáme posekané gaštany a asi päť minút opekáme. Okoreníme a pridáme nasekanú šunku. Spolu prehrejeme. Ku gaštanovej zmesi pridáme uvarenú ryžu, posypeme majoránom a dobre premiešame. Na záver posypeme nastrúhaným syrom.

Kuracie ragú s gaštanmi

Na 2 porcie potrebujeme:
250 g kuracích pŕs, 1 cibuľa, 1 jablko, 150 g šampiňónov, 200 g varených gaštanov, 100 ml suchého bieleho vína, 100 ml smotany, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Ako prvé uvaríme gaštany. Gaštany narežeme, vložíme do vriacej vody a varíme asi 20 minút. Gaštany scedíme a vysypeme na utierku. Dobre ich postláčame, pošúchame, až sa začne šupka uvoľňovať. Ešte teplé ich očistíme.
2. Na oleji orestujeme kuracie prsia, osolíme a okoreníme. Prsia vyberieme a vo výpeku orestujeme cibuľu spolu s očisteným a na kocky nakrájaným jablkom. Potom pridáme šampiňóny a gaštany. Orestujeme. Mäso vložíme naspäť, podlejeme vínom a pod pokrievkou krátko podusíme. Na záver pridáme trochu smotany a už len necháme prevrieť. Dochutíme a ozdobíme petržlenovou vňaťou.
3. Podávame s varenými alebo opečenými zemiakmi.

Gaštanová polievka

Na 6 porcií potrebujeme:
500 g jedlých gaštanov, 500 ml vody, 50 g póru, 1 cibuľa, 50 g mrkvy, 50 g cesnaku, 300 ml mlieka, 15 g masla, 200 ml smotany na šľahanie, podľa chuti soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Gaštany ponoríme na 10 minút do studenej vody. Vyhodíme z nich všetky, ktoré vyplávajú na hladinu. Ostrým nožom odstránime iba vrchnú hnedú šupku a vložíme ich do kastróla s vriacou vodou. Potom opatrne dáme dole aj ďalšiu vrstvu šupky.
2. Do hrnca nalejeme vodu, dáme do nej nadrobno nakrájanú zeleninu, soľ a varíme 30 minút. Olúpané gaštany a mlieko dáme do menšieho hrnca a pomaly varíme asi 5 minút, kým nebudú mäkké. Primiešame ich k uvarenej zelenine a všetko rozmixujeme.
3. Primiešame smotanu, soľ a korenie. Polievku necháme mierne vychladnúť a opäť ju rozmixujeme, aby bola úplne krémová.

Domáce gaštanové pyré

Na 4–6 porcií potrebujeme:
500 g jedlých gaštanov, 50 g masla, 50 g práškového cukru, 2 PL rumu, šľahačka
Postup:
1. Gaštany uvaríme vo vode, od bodu varu necháme variť 20–25 minút, vodu zlejeme a necháme vychladnúť. Gaštany ošúpeme a odvážime z nich pol kila. Odvážené gaštany pomelieme.
2. K pomletým gaštanom pridáme maslo, práškový cukor a rum, premiešame rukou na tuhú tvarovateľnú hmotu, pyré.
3. Hotové pyré dáme do mlynčeka a znovu pomelieme, tvoríme tenké šúľočky a hneď ich vkladáme do misiek.
4. Na pyré nastriekame šľahačku a dozdobíme rozpustenou čokoládou.

Video
Varí hlásateľka Nora Beňačková

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #gaštany #polievka #rizoto #ragú #gaštanové pyré

+ Ak zmenu sami nebudete chcieť, zmena sama nepríde, myslite nato.
Venujte čas finančnému plánovaniu, odmena vás...

+ Pokoj nenájdete len tak, musíte to v prvom rade sami chcieť.
Radíte všetkým na okolo pritom sami so sebou si...