Červená repa - podporuje tvorbu červených krviniek

Nastala jeseň, ideálny čas na zber červenej repy. S príchodom prvých mrazíkov by už totiž bolo neskoro.

15.10.2019 12:00
Pečené lupienky z červenej repy, cvikla Foto:
Pečené lupienky z červenej repy.
debata

Táto červená buľva pre svoju špecifickú zemitú chuť nepatrí medzi najobľúbenejšie druhy zeleniny, ale jedlo je liek a cvikla je toho dôkazom.

Existuje viacero odrôd červenej repy, všetky v našich končinách patria k tej najzdravšej zelenine, ktorú máme k dispozícii bez väčšieho hľadania a zháňania. Je veľa dôvodov, prečo by sme ju mali pravidelne zaraďovať do jedálneho lístka.

Viete, že…?

Červenú repu hojne využívajú športovci, ale konzumujú ju aj dostihové kone. V športe je cenená práve pre schopnosť podpory tvorby červených krviniek, ktoré sú zárukou kvalitného okysličovania organizmu pri športovom výkone.

Je napríklad skvelou prevenciou proti vzniku rakoviny. Má silné detoxikačné účinky a prospieva najmä hrubému črevu a pečeni, pomáha z tela vylučovať škodlivé látky, ku ktorým často patrí olovo alebo hliník. Podporuje kardiovaskulárny systém, je hotovým balzamom na srdce, zabraňuje kôrnateniu tepien a znižuje krvný tlak. Pozitívne ovplyvňuje trávenie a vylučovanie. Pomáha proti hnačkám aj zápcham, pretože obsahuje rozpustnú vlákninu. Priaznivo pôsobí aj na správnu výživu pokožky na hlave i vlasových korienkov a je výborná pre všetkých, ktorí majú problémy s kosťami – obsahuje totiž horčík, kyselinu listovú, vitamín C a oxid kremičitý – tieto látky vo vzájomnej kombinácii posilňujú kosti i chrupavky. Pre starších ľudí, ktorí sú ohrození demenciou alebo sklerózou, môže byť repa dobrou podpornou liečbou. Zaisťuje totiž lepšie prekrvenie mozgu, takže môže niektoré príznaky aspoň trochu oddialiť alebo spomaliť priebeh choroby. Je aj skvelým bojovníkom proti kvasinkovým, hubovým a plesňovým chorobám, urýchľuje zotavovanie z kliešťovej encefalitídy a má pozitívny vplyv na zrak.

Vitamíny

A, B, C, K

Živiny a minerály

vláknina, luteín, žltý pigment, kremík, železo, mangán, draslík, horčík, meď

Surová repa sa dobre uplatní v šalátoch, v kombinácii s cesnakom alebo chrenom. Nasekanú repu môžeme použiť ako základ zdravých nátierok, ktoré môžeme doplniť napríklad bryndzou alebo balkánskym syrom. V zime je obľúbenou vitamínovou bombou repný šalát s kapustou, chrenom a jablkami. Repu môžeme aj uvariť a použiť ju do smotanových šalátov, prípadne ju len osoliť a okoreniť. Jesť ako šalát môžeme aj jej listy. Repu môžete grilovať alebo upiecť v rúre, namiesto zemiakov ju využijeme aj na zemiakové placky. K cvikle sa z korenín hodí najmä bazalka, aníz alebo rasca.

Rané záznamy o červenej repe pochádzajú už z Babylonu, za jej pôvodné územie považujeme Stredomorie, kde ju už v staroveku používali ako liek. V našich končinách sa rýchlo udomácnila a pripravuje sa z nej aj ruský národný pokrm – boršč. Ako koreňová zelenina sa dnes najviac pestuje vo východnej Európe a v USA.

Cviklový hummus s cícerom

Potrebujeme:
400 g červenej repy, 2 plechovky sterilizovaného cícera, 75 g sezamovej pasty tahini, 2 strúčiky cesnaku, soľ, šťava z citróna
Postup:
Najskôr varíme červenú repu v šupke do zmäknutia. Necháme vychladnúť, zbavíme šupky a nakrájame na väčšie kocky. Cícer scedíme a nálev uschováme. Do mixéra dáme červenú repu, cícer, olúpaný cesnak a tahini. Pridáme asi polovicu nálevu a rozmixujeme. Potom podľa konzistencie pridávame zvyšný nálev a rozmixujeme úplne dohladka. Dochutíme soľou a citrónovou šťavou. Podávame s olivovým olejom a čerstvými bylinkami.

Pečené lupienky z červenej repy

Potrebujeme:
2 stredne veľké buľvy červenej repy, 2 PL panenského olivového oleja, 1 kl himalájskej alebo bylinkovej soli
Postup:
Červenú repu najprv olúpeme, umyjeme a na vhodnom strúhadle nakrájame na veľmi tenké plátky. Plátky vložíme do misky, zalejeme olivovým olejom a posypeme soľou. Celé opatrne premiešame. Rúru rozohrejeme na 175 °C a plátky repy poukladáme na papier na pečenie tak, aby sa neprekrývali. Plátky potom ešte prikryjeme ďalším papierom na pečenie. Lupienky zakryté papierom pečieme 20 minút. Po uplynutí tohto času vrchný papier odstránime a plátky repy otočíme. Pečieme ešte ďalších 10–20 minút podľa hrúbky lupienkov.

Video
Netradičná varianta slávneho talianskeho dezertu

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Cviklové tiramisu na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #cvikla #červená repa #cícer #pečená zelenina #humus

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Správna zdravá životospráva sa ukáže aj na vašej pokožke.
Načo vám je sláva a peniaze, keď vás doma nikto...