Servírovanie trojuholníkov či polokruhov melóna, do ktorých hryziete s takou chuťou, že šťava vám steká po brade, je asi tým najtradičnejším spôsobom konzumácie. Ale vedeli ste, že melón možno využiť v množstve pokrmov a dezertov a dodať im tak celkom nový rozmer?
Melón ako špíz
V sezóne grilovania môžete vyskúšať kocky melónu skombinovať napríklad so syrom halloumi alebo syrom určeným na grilovanie. Nebojte sa použiť rozličné korenie, prípadne bylinky a takto pripravené špízy zľahka ugrilujte. Prekvapí vás súzvuk chutí sladkého a slaného.
Melón v šaláte
Samotný melón je považovaný za zeleninu a tak niet divu, že tak krásne ladí s kamarátmi zo zeleninovej záhrady. Šalátové listy rôznych druhov, paprika, uhorka, paradajka a k nim na kocky nakrájaný sladký melón. Pridajte ešte syr feta a budete si oblizovať prsty.
Melón v osviežujúcej šľahačkovej pene
Šľahačkové dezerty patria medzi mimoriadne obľúbené. Nebojte sa a skúste do vyšľahanej smotany pridať kúsky melóna alebo melónovú dreň, ktorú ste si pripravili rozmixovaním. Vychlaďte a podávajte ozdobené drobným bobuľovým ovocím.
Melón s jogurtom
Raňajkám v mnohých domácnostiach vládne jogurt s kúskami ovocia a granolou či müsli. Ak vám zostali v chladničke plátky melóna, nakrájajte ich na drobnejšie kocky a pridajte do raňajkovej poživne.
Melón ako nanuk
Absolútne jednoduchý recept na melónové nanuky tvorí použitie melónovej drene, ktorú pripravíte dôkladným rozmixovaním melóna. Pridajte trochu citrónovej šťavy, môžete zjemniť chuť aj pomocou pyré z čerstvých jahôd. Nalejte do nanukových silikónových foriem a po zmrazené podávajte ako dezert.
V neposlednom rade môžete melón pridávať do mnohých nápojov, limonád, ale tiež osviežujúcich koktejlov a koktejlov s alkoholom. Melón funguje dobre napríklad s vodkou, ginom, ale napríklad aj v kombináciách miešaných drinkov s aperolom či proseccom.