Štyri nápady na dobroty s rebarborou

Rebarbora je zdravá zelenina, ktorej karmínovočervené stonky listov môžme využiť sladkých, ale aj slaných receptoch.

19.05.2019 12:00
Domáci rebarborový crumble Foto: ,
Domáci rebarborový crumble.
debata

Kysnutý rebarborový koláč

Potrebujeme:
1 kg rebarbory
Cesto: 20 g droždia, 500 g polohrubej múky, štipka soli, 2 žĺtky, 70 g cukru, 250 ml mlieka, 1/2 kl citrónovej kôry, 100 g prepusteného masla ** Posýpka:** 130 g cukru, 100 g masla, 150 g polohrubej múky
Na potretie: 1 vajce
Podľa potreby: maslo na vymazanie, polohrubá múka na vysypanie
Postup:
1. Najskôr pripravíme kvások. V miske miešame droždie s lyžičkou cukru, kým sa droždie nerozpustí. Potom ho premiešame asi s 50 ml vlažného mlieka a 1 lyžicou múky. Kvások zakryjeme obrúskom a necháme na teplom mieste nakysnúť. Zvyšnú múku preosejeme so soľou do misy, pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, cukor, žĺtky, zvyšné vlažné mlieko, kvások a prepustené maslo. Zo všetkých surovín priadne vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme asi 30 minút kysnúť.
2. Medzitým ošúpeme umytú rebarboru, ktorú nakrájame na drobné kúsky. V mise spojíme rukami zmäknuté maslo s cukrom a múkou na posýpku, ktorú uchováme v chlade.
3. Na plech vymazaný maslom a vysypaný múkou rozprestrieme po celej ploche kysnuté cesto, okraje zvýšime a potrieme rozšľahaným vajcom. Na stred cesta husto pokladieme rebarboru a posypeme posýpkou. Kysnutý rebarborový koláč pečieme v predhriatej rúre na 175 °C približne 30–35 minút. Koláč necháme vychladnúť, nakrájame na porcie a podávame ku káve alebo k čaju.

Domáci rebarborový crumble

Potrebujeme:
1 zväzok stopiek rebarbory (cca 10 ks), 1 badián, kúsok celej škorice, 2–3 PL trstinového cukru, 2 PL griotky alebo portského vína, kyslá smotana
Posýpka: 100 g masla, 100 g trstinového cukru, 100 g hrubej alebo polohrubej múky
Postup:
1. Rebarboru umyjeme a nakrájame na kúsky asi 2 cm dlhé. Rebarboru netreba šúpať, ako to mnohí robia. Tenká šupka pri tepelnej úprave krásne zmäkne. Rebarboru s korením dáme do kastróla, posypeme cukrom a zalejeme griotkou alebo portským. Na miernom ohni prevaríme 2–3 minúty, nie viac, aby príliš nezmäkla a nebola z nej kaša.
2. Odstavíme a necháme vychladnúť, môžeme nechať cez noc, aby krásne nasiakla vôňami. Potom rebarboru bez korenia dáme do zapekacej misky alebo menších mištičiek a posypeme posýpkou, ktorú sme pripravili zmiešaním a prehnietením uvedených surovín.
3. Misku alebo misky vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme do zozlatnutia posýpky. Šťava z rebarbory by mala prebublávať a zhustnúť. Vyberieme z rúry, necháme trochu vychladnúť, aby sme crumble mohli jesť, a podávame s kyslou smotanou.

Rebarborový džem

Potrebujeme:
100 g hrozienok, 800 g rebarbory, 100 ml vody, 1 balíček Gelfix Extra 2¤:¤1, 500 g cukru, 2 banány
Postup:
1. Rebarboru ošúpeme, pokrájame na malé kocky a dáme variť do vody. Za stáleho miešanie varíme asi 5 minút, potom pridáme ošúpaný a nakrájaný banán a hrozienka. Varíme asi ďalších 10 minút.
2. Do cukru vmiešame Gelfix a vsypeme do džemu. Miešame a varíme ešte 3 minúty. Horúci rebarbový džem plníme do pohárov. Namiesto banána a hrozienok môžeme pridať nakrájaný pomaranč aj s kôrou. Ten varíme spoločne s rebarborou. V džeme chutí ako kandizované ovocie.

Jemné lievance s rebarborovou omáčkou

Potrebujeme:
Omáčka: 100 g cukru, 400 g rebarbory, 200 ml hustej kyslej smotany, podľa potreby soľ, olej
Cestíčko: 75 ml vody, 140 g hladkej múky, 100 ml cmaru, 1 kl kypriaceho prášku, 3 vajcia
Postup:
1. Rebarboru očistíme, ošúpeme a nakrájame na rovnaké kúsky. Potom ju rozložíme do zapekaccej misy a rovnomerne zasypeme cukrom. Vložíme do stredne vyhriatej rúry a necháme asi 40 minút bez podlievania piecť.
2. Medzitým pripravíme cestíčko na lievance. Múku preosejeme, zmiešame s kypriacim práškom do pečiva a so štipkou soli. Cmar premiešame s vodou. Celé vajcia rozšľaháme. Cesto vypracujeme pomocou šľahača tak, že k múke postupne prilievame cmar s vodou a vajcia, až vznikne riedke napenené cestíčko bez hrudiek.
3. Z vychladnutej upečenej rebarbory odložíme nabok niekoľko kúskov na ozdobu. Ostatné aj so šťavou vlejeme do misky, pridáme hustú kyslú smotanu a všetko krátko premiešame ručným šľahačom. Rozdelíme do mištičiek, ozdobíme celými kúskami rebarbory a necháme vychladiť v chladničke.
4. Malou naberačkou alebo lyžicou dávame cestíčko do vyššej vrstvy oleja a smažíme z oboch strán dozlata. Hotové lievance necháme krátko osušiť na papierovom obrúsku. Lievance rozdelíme na tanieriky a ku každej porcii podávame mištičku s osviežujúcim smotanovo-rebarborovým krémom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #múčnik #dezert #recept #rebarbora #džem #lievance #posýpka #crumble

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...