Takto ovplyvňuje vôňa výber jedla

Reštaurácie, bistrá či stánky s občerstvením lákajú svojich zákazníkov na vôňu jedla. Odborníci z univerzity v južnej Floride sa preto podujali skúmať, ako dokážu pachy potravín zamávať s našou psychikou.

09.04.2019 11:00
zelenina, ovocie, strava, výživa, zdravie,... Foto:
Keď sa necháte „opájať“ vôňou jabĺk, vyberiete si na jedenie predovšetkým zdravé jedlo.
debata

Ako je to s našimi nosmi

Kontakt výparov jedla s čuchovými bunkami človeka totiž rozhoduje o tom, kedy si chceme pochutnať na zdravom alebo nezdravom jedle. Vedci vystavili vzorku respondentov aróme zdraviu prospešného jedla, a to vrátane jahôd či jabĺk. Ako píše portál 1mhealthtips.com, neobišli však ani opačnú stranu mince a pred zvedavé nosy účastníkov prieskumu postavili „predstaviteľov“ škodlivejších jedál, napríklad pizze a sušienok. Prvá skupina opýtaných, ktorá vnímala vôňu nezdravého jedla po dobu približne tridsiatich sekúnd si na konzumovanie vybrala práve tieto „pochúťky“. Odborníci v tejto súvislosti prišli na iný zaujímavý fenomén. V prípade, ak boli respondenti vystavovaní aróme nezdravého jedla po dobu dvoch a viac minút, vo väčšej miere si vyberali skôr zdravé potraviny.

Experiment s pizzou

Uskutočnil sa v jedálňach stredných škôl a zapojilo sa do neho približne 900 detí. Výskum sa realizoval v troch blokoch. Prvý deň sa dostali študenti do kontaktu s pachom pizze, druhý s arómou jabĺk a tretí deň im nebol ponúkaná žiadna vôňa jedla. Vedci nastavili prístroje, ktoré distribuovali vôňu tak, aby s nimi deti prišli do kontaktu po dobu minimálne dvoch minút. V deň, keď sa študenti nechali „opájať“ vôňou jabĺk si vybrali na jedenie predovšetkým zdravé jedlo. Rovnaký výsledok bol aj v rámci dňa, keď sa nedostali do kontaktu so žiadnou arómou potravín.

Jahody či sušienky

Ďalšia časť skúmania sa realizovala v laboratóriu, kde sa testovalo pôsobenie dvoch sladkých jedál. Predstaviteľkou toho zdravého boli jahody, no a nie príliš prospešného pre ľudské telo zase sušienky. Vzorka účastníkov výskumu sa najprv dostala do kontaktu s jahodami v trvaní dvoch minút, potom na ten istý čas so sušienkami. V záverečnej fáze bola pred nich položená miska s obidvomi jedlami. Aj v tomto prípade vyhrala opäť zdravá alternatíva. Ľudia, ktorí ovoniavali sušienky viac než dve minúty si vybrali zdravšie jedlo, ak menej ako dve minúty siahli po rýchlom občerstvení a inom nezdravom jedle. To vysvetľuje aj skutočnosť, prečo sa tak rýchlo rozhodujeme pre vyprážané jedlá, rýchle občerstvenie a ďalšie nezdravé maškrty. Ak prichádzame do kontaktu s ich vôňou len na krátku dobu, a to v trvaní niekoľko sekúnd, vyberieme si tento druh potravín. Pravdou je, že ak by sme v takomto prostredí postávali niekoľko minút, chuť na nezdravé jedlo môže nahradiť túžba po ovocí, či iných zdraviu prospešných maškrtách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #zelenina #zdravé jedlo #výber jedla #vôňa jedla

+ Aktívny životný štýl a správna strava vám pridajú roky života.
Zo dňa na deň všetko nezmeníte, choďte radšej...

+ Vyskúšajte nové zdravé recepty, objavte radosť z varenia.
Neberte nič na ľahkú váhu, avšak nič ani veľmi...