Tipy, triky, nápady: Jednoduchšie lúpanie cesnaku

Lúpanie cesnaku nepatrí medzi najobľúbenejšie kuchynské činnosti. Preto kulinári často hľadali spôsoby, ako ho jednoducho a ľahko olúpať.

06.02.2019 13:00
Cibuľový čaj, nachladnutie Foto:
Cibuľový čaj proti nachladnutiu.
debata

Za všetky treba spomenúť jednoduchý trik, keď jednotlivé strúčiky cesnaku dáme do zaváracieho pohára alebo do uzatvárateľnej misky. Starostlivo ich uzavrieme a niekoľkokrát intenzívne zatrasieme. Trením jednotlivých strúčikov o seba sa cesnak olúpe sám. Šikovný je vynález silikónovej rúrky – keď do nej vložíme strúčiky a párkrát pošúľame, suchá šupka sa prichytí k trubičke. Asi po 20 sekundách v mikrovlnnej rúre sa šupka cesnaku odlúpne pri najmenšom kontakte. Alebo strúčiky cesnaku nasucho opražíme na panvici, šupka takisto odpadne pri ľahkom dotyku. Starý osvedčený spôsob je rozdrvenie nožom. Treba použiť nôž so širokým ostrím – po rozdrvení sa šupka ľahko odstráni. Ak chceme lúpať väčšie množstvo cesnaku, treba ho namočiť na 15 minút do vlažnej vody. Po namočení sa lúpe oveľa ľahšie.

Čaj proti nachladnutiu

Výborný čaj proti prechladnutiu sa dá pripraviť tak, že stačí nakrájať cibuľu aj so šupkou a dať variť do vody na 15–20 minút. Potom stačí čaj precediť a napokon podľa chuti zjemniť trochou mlieka a osladiť medom.

Zníženie štipľavosti cibule

Na zmiernenie štipľavosti cibule existuje viacero spôsobov. Napríklad nastrúhať cibuľu nahrubo, mierne osoliť a nechať chvíľu marinovať v olivovom oleji. Alebo cibuľové krúžky preliať na site vriacou vodou či nastrúhanú alebo nakrájanú cibuľu na jednu minútu vložiť do mikrovlnnej rúry.

Naložený v soli vydrží dlho

Neoplatí sa čakať, kým cesnak začne vysychať a kaziť sa. Dobre poslúži naložený v soli. Strúčiky olúpeme, nastrúhame na jemnom strúhadle alebo ho pomelieme na mäsovom mlynčeku a rozotrieme spolu so soľou na hustú kašu, natlačíme ju do čistej nádoby a dobre uzavrieme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cesnak #cibuľa #konzervovanie #čaj proti nachladnutiu #lúpanie cesnaku

+ Ak chcete klamať, nepodarí sa vám to, oklamete jedine sami seba.
Malé finančné kroky teraz vytvoria budúce...

+ Vyskúšajte nové zdravé recepty, objavte radosť z varenia.
Neberte nič na ľahkú váhu, avšak nič ani veľmi...