Štyri nápady na svetoznáme šaláty, pripravte si ich s nami!

Aj vy ste "šalátový" typ? Určite dobre poznáte niekoľko druhov chutných šalátov. A ak náhodou nie, na slávnu štvorku máme recepty!

16.01.2019 13:00
debata

Cézar šalát

Cézar šalát.

Na 4 porcie potrebujeme:
2 kusy kuracích pŕs, 4 hrste rímskeho šalátu, 50 g parmezánu, 4 plátky toastového chleba, 1 PL masla, 1 strúčik cesnaku, podľa chuti soľ, mleté čierne korenie, trochu oleja na opekanie Dresing: 2 čerstvé žĺtky, 2 ančovičky, 1 kl dijonskej horčice, 1 kl worcesterskej omáčky, 1 PL citrónovej šťavy, 2 PL olivového oleja, 4 PL slnečnicového oleja, 2 PL parmezánu

Postup:

  1. Kúsok masla rozpálime v panvici na miernom ohni, pridáme k nemu prelisovaný cesnak a maslo poriadne premiešame. Zmes odstavíme z ohňa, chlieb nakrájame na kocky, nasypeme ho do masla, chlebové kocky premiešame a vysypeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C dozlatista.
  2. Kuracie prsia umyjeme, osušíme a každé rozkrojíme na dva plátky. Dochutíme ich soľou, korením a opečieme v panvici na rozpálenom oleji z oboch strán.
  3. Medzitým pripravíme dresing vo vysokej nádobe pomocou tyčového mixéra. Mal by mať konzistenciu ako majonéza.
  4. Potom už len umyjeme a natrháme šalát, pridáme krutóny, na pásiky nakrájané mäso, kúsky parmezánu a všetko pokvapkáme alebo rovno premiešame s dresingom.

Vinegret

Šalát Vinegret

Na 4 porcie potrebujeme:
1 väčšia mrkva, 5 stredne veľkých zemiakov, 1 väčšia cvikla, 1 veľká cibuľa, 1 PL oleja, 2 PL kyslej kapusty, 1 kyslá uhorka, hrnček uvarenej fazule (alebo hrášku), mleté čierne korenie, soľ

Postup:

  1. Umytú a očistenú mrkvu a zemiaky v šupke uvaríme domäkka. Cviklu uvaríme samostatne (netreba ju pred varením šúpať, prišli by sme o cenné látky).
  2. Uvarené zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocôčky, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, olej, osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť.
  3. Uvarenú mrkvu nakrájame na kolieska, cviklu ošúpeme a nakrájame na menšie kocky, pridáme nakrájanú kyslú kapustu, nadrobno nakrájanú kyslú uhorku, fazuľu, prípadne i hrášok.
  4. Nakoniec do všetkého primiešame vychladnuté ochutené zemiaky. Podľa chuti šalát ešte dosolíme a okoreníme.

Nicejský šalát

Nicejský šalát.

Na 4 porcie potrebujeme:
175 g cherry paradajok, 400 g tuniaka v oleji, 115 g čiernych olív bez kôstok, 50 g kapár, 50 g sardel, 4 vajcia, 1 červená cibuľa, 3 hlávky šalátu Krutóny: 2 PL olivového oleja, 2 plátky celozrnného chleba, 1 strúčik cesnaku Dresing: 3 PL panenského olivového oleja, 2 kl dijonskej horčice, 1/2 kl práškového cukru, 1 PL bieleho vínneho octu, soľ

Postup:

  1. Do hrnca dáme vajcia a zalejeme vodou. Necháme zovrieť a potom zmiernime plameň a povaríme štyri minúty. Hrniec odstavíme a prikryjeme. Na krutóny nakrájame 1 cm kocky chleba, cesnak ošúpeme a pretlačíme ho priamo na panvicu, pridáme olej a rozohrejeme na miernom plameni. Pridáme kocky chleba a opekáme, kým nezozlatnú a nie sú chrumkavé. Často miešame. Kocky necháme odkvapkať a vychladnúť.
  2. Na dresing zmiešame ocot a cukor vo veľkej mise a pridáme soľ. Cesnak ošúpeme a pretlačíme ho do misy. Pridáme horčicu, olivový olej a vyšľaháme na hustý krém. Necháme odkvapkať tuniaka a rozdrobíme ho na kúsky a pridáme k dresingu. Ošúpeme cibuľu, nakrájame na plátky a pridáme do misy so sardelkami v oleji, kaparami a olivami. Premiešame.
  3. Očistíme šalátové listy, opláchneme ich a osušíme, nakrájame na malé kúsky a všetko pridáme k tuniakovej zmesi. Opláchneme paradajky, osušíme a pokrájame. Rovnomerne ich poukladáme do misy. Olúpeme vajcia a pokrájame. Premiešame šalát a dbáme, aby bol každý list pokrytý dresingom. Na záver pridáme nakrájané vajcia. Krutóny servírujeme osobitne.

Waldorf šalát s orechmi

Waldorf šalát s orechmi.

Na 4 porcie potrebujeme: 1 zeler, 2 PL masla, 1 PL trstinového cukru, podľa chuti šťava z citróna, 1 hrsť vlašských orechov, 2 kyslé jablká, 100 g majonézy, 50 g kyslej smotany, podľa chuti korenie, podľa chuti soľ, podľa chuti listový šalát

Postup:

  1. Zeler olúpeme a nakrájame na kocky. Maslo rozpustíme na panvici a budeme na nej opekať zeler asi päť minút, až kým kocky nezískajú zlatistú farbu. Potom pridáme cukor, štipku soli a polovicu citrónovej šťavy, následne opekáme ďalších 5 minút, až kým nezačne cukor karamelizovať. Zeler preložíme na tanier a necháme chladnúť.
  2. Medzitým na zvyšku karamelu opečieme aj orechy. Stačí asi 3 minúty, pokiaľ sa neobalia karamelom. Jablká olúpeme, nakrájame ich na kocky a premiešame so zvyškom citrónovej šťavy, aby nezhnedli.
  3. Zmiešame smotanu s majonézou, so soľou a s korením. V miske zmiešame zeler, orechy (niekoľko odložíme na ozdobenie) a jablká a premiešame so smotanovým dresingom. Taniere vyložíme listami šalátu a naaranžujeme na ne zelerový šalát. Na záver dozdobíme karamelovými orechmi a dáme vychladnúť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #recept #chuť #šalát #nápad

+ Nie je každý deň dobrým dňom, snažte sa ho sami čo najviac vylepšiť.
Pri najlepšom myslení sa nenechajte...

+ Nedávajte do svojho tela niečo čo viete, že by vám mohlo uškodiť.
Zmena nie je pre každého, preto si to ešte...