Dula - vzácnosť plná céčka aj bojovníčka proti rakovine

Žlté, drobnými chĺpkami porastené ovocie s takmer semišovou šupkou nebýva častým hosťom slovenských záhrad. Hoci si ich neodtrhnete a s chuťou sa do nich nezahryznete, sú dule skvelou surovinou na výrobu lahodných dobrôt.

30.10.2018 10:30
debata (3)
Už ste ochutnali dulu? Mali by ste! Foto: SHUTTERSTOCK
Už ste ochutnali dulu? Mali by ste! Už ste ochutnali dulu? Mali by ste!

Dula pochádza zo Zakaukazska, odkiaľ sa šírila do Malej Ázie a Perzie. V súčasnosti sa väčšie výsadby nachádzajú v krajinách južnej Európy, ako je Španielsko, Portugalsko, Francúzsko a Taliansko. Na Slovensku nie je dula veľmi rozšírená, vyskytuje sa len ojedinele v záhradkách v teplejších oblastiach.

Plody sú malvice nepravidelného tvaru, spočiatku hnedé s jemnými chĺpkami, neskôr pri dozrievaní zožltnú s výraznou arómou. Sú pomerne veľké, s hmotnosťou 400 – 800 gramov. Zberajú sa koncom októbra, po zožltnutí plodov. Výhodou je, že nie sú citlivé na otlačenie.

Viete, že…?
Dozreté plody dule nádherne voňajú, v minulosti ich dávali do skríň medzi oblečenie ako prírodnú vôňu a tiež odpudzovali mole.

Dule sú výborným zdrojom vitamínu C a tiež ďalších nášmu zdraviu osožných látok. Významný je najmä obsah pektínu, vďaka ktorému sa dule pridávajú aj do džemov z iných druhov ovocia, ktoré obsahujú málo pektínu. Dula sa tiež odjakživa používala aj v ľudovej medicíne. Sušené plody sú výborné pri žalúdočných problémoch a tiež proti hnačke. Tepelne spracované plody sú vhodné na zlepšenie trávenia a upokojenie žalúdka. Majú mierne laxatívne účinky a obsahujú vlákninu, ktorá je prospešná pre črevá.

Vitamíny
A, B1, B2, B6, C, E, K

Živiny a minerály
Dula obsahuje veľké množstvo pektínu, asi 10 % cukru, kyseliny, silicu, triesloviny. Okrem toho obsahuje aj draslík, fosfor, horčík, meď, selén, sodík, vápnik, zinok a železo.

Jedným z účinkov dule je, že pomáha predchádzať rakovine, pomáha pri chudnutí, podporuje zdravé trávenie, znižuje hladinu cholesterolu, posilňuje imunitný systém, pomáha predchádzať ochoreniam tráviaceho traktu, upokojuje zápal, zvyšuje zdravie pokožky, znižuje krvný tlak a je účinná ako prevencia alergických reakcií. Vysoká úroveň antioxidantov je veľmi účinná pri neutralizácii alebo eliminácii voľných radikálov v tele.

Plody dule sa najčastejšie využívajú na výrobu kompótov, džemov, želé, muštu, ale aj vína a destilátov. Obľúbenou pochúťkou je aj tzv. dulový syr.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #ovocie #záhrada #vitamíny #dula #céčko

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...