Čarovné recepty zo zdravých egrešov

Najlepšie chutí egreš čerstvý, ale môžeme z neho vyrobiť džem, či chutný koláč.

29.08.2018 16:00
egreš, bobuľové ovocie, marmeláda Foto: ,
Egrešová marmeláda s rumom.
debata

Piškótový egrešový koláč

Potrebujeme:
150 g rozpusteného masla, 1 kl kakaa, 280 g hladkej múky, 250 g práškového cukru, 1,5 kl sódy, 1 pohár egrešového kompótu, 4 vajcia, 1 hrsť vlašských orechov
Postup:
Do misy rozbijeme vajce. Múku zmiešame so sódou, s cukrom, kakaom a vsypeme k vajciam. Do cesta vlejeme rozpustené maslo a kompót aj so šťavou. Nasekáme orechy a pridáme ich do cesta. Všetko dobre premiešame. Vyššiu okrúhlu formu vymastíme a vysypeme strúhankou. Rúru predhrejeme. Mala by byť stredne teplá. Egrešové cesto vlejeme na pripravený plech a vložíme do rúry. Egrešový koláč pečieme dozlata.

Egrešová marmeláda s rumom

Potrebujeme:
5–10 vrecúšok vanilkového cukru, 50 ml rumu, 2 kg nezrelých egrešov, 900 g kryštálového cukru
Postup:
Nezrelé egreše pomelieme na mlynčeku na ovocie. Na marmeládu potrebujeme 1 liter vylisovanej šťavy. Získanú šťavu z egrešov zahrejeme do bodu varu. Po častiach vsypeme cukor a snažíme sa, aby sme neprerušili var. Povaríme asi 5 minút, vmiešame vanilkový cukor a odstavíme. Odoberieme nežiaducu penu a vmiešame rum. Marmeládou naplníme malé poháre a sterilizujeme 15 minút pri 85 °C.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #múčnik #recept #koláč #egreš #džem #bobuľové ovocie

+ Aktívny životný štýl a správna strava vám pridajú roky života.
Zo dňa na deň všetko nezmeníte, choďte radšej...

+ Ak chcete klamať, nepodarí sa vám to, oklamete jedine sami seba.
Malé finančné kroky teraz vytvoria budúce...