Maliny - radosť na ne pozerať, radosť ich jesť

Je tu čas pomalý, čas malín... Na maliny je jednoducho radosť pozerať sa aj radosť ich jesť. V hlavnej sezóne, ktorá trvá od začiatku júla až do konca septembra, sa ich oplatí konzumovať do sýtosti.

04.08.2018 12:00
maliny, bobuľové ovocie Foto:
Červená farba malín signalizuje, že sú plné antioxidantov.
debata

V domácich záhradách poznáme najmä maliny červené, ale v posledných rokoch si cestu do našich kuchýň razia aj maliny žlté.

Maliny patria medzi ovocie, ktoré je nielen veľmi chutné, ale najmä extrémne zdravé. Plod zložený z drobných guľôčok červenej farby je doslova lekárňou.

Viete, že…?

Práve červené farbivo je tým najsilnejším antioxidantom. Čím je malina tmavšia, tým je koncentrácia tohto farbiva, a teda i látok prospešných zdraviu, vyššia.

Maliny obsahujú triesloviny, ktoré pomáhajú čistiť črevá a dostávať z tela prebytočnú vodu. Aj preto sa ich konzumácia odporúča pri chudnutí. Listy a bobule sú široko používané na liečbu akútneho prechladnutia a ochorení dýchacích ciest. Zároveň maliny strážia hladinu cukru a cholesterolu v krvi a pomáhajú telu v boji s vysokým tlakom. Maliny sú skvelé pre tých, ktorých trápi málokrvnosť. Pravidelná konzumácia malín je preventívnym opatrením proti vzniku srdcovocievnych ochorení.

Vitamíny

A, B1, B2, B, B9, C, E a P

Živiny a minerály

kyselina listová, triesloviny, kyselina salicylová, vápnik, horčík, železo, zinok, fosfor

S malinami sa dajú v kuchyni robiť zázraky. Z listov sa dá pripraviť vynikajúca limonáda, plody možno jesť samotné, v jogurte, pridať ich k palacinkám alebo do akejkoľvek pečenej dobroty, do koláčov a dezertov. Toto drobné ovocie sa používa na výrobu marmelád, štiav alebo ako prírodné farbivo. Sušené listy z kríka maliny sú výborné na kloktanie pri zápaloch v ústnej dutine a na potláčanie kožných chorôb.

Maliny patria medzi najstaršie známe druhy ovocia. Ľudia ich poznali už v dobe neolitu. Pestovať sa začali až v 16. storočí. V tej dobe ich pestovali a šľachtili predovšetkým mnísi v kláštorných záhradách. Pochádzajú z južnej Európy, dnes sa vyskytujú najviac v Európe, Ázii i Severnej Amerike.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #maliny #dezerty #antioxidanty #koláče #sirupy #marmelády

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...