„Pýchou kaukazskej kuchyne sú práve jedlá, chleby a koláče so sladkými a slanými plnkami. Všetci si po celý život pamätáme svoju „bábušku“, ktorá ich pre nás piekla a celý dom tak naplnila bohatou a lahodnou arómou,“ hovorí Alan Džioev, sous chef z Nobile Restaurant v Bratislave, ktorý pripravil nasledujúce recepty.
Pstruh s cesnakovo-bylinkovou plnkou a citrónovým olejom
Na 1 porciu potrebujeme:
2 filety zo pstruha, 80 g cukety, 20 g špenátu baby
Plnka: 30 g syra prezident, 10 g kapár, 5 g pažítky, 5 g koriandra, 5 g kučeravej petržlenovej vňate, 3 g soli, 3 g mletého čierneho korenia, citrónový olej
Postup:
1. Očistené filety zo pstruha naplníme zmesou z pripravenej plnky.
2. Naplnenú rybu pečieme na programe „paropečenie“ v konvektomate asi 10 minút pri 200 °C v závislosti od veľkosti filiet.
3. Ak konvektomat nemáme, pečieme ho v rúre na rovnakej teplote s tým, že na dno rúry dáme nádobu s vodou, aby sa vytvorila para.
Domáca jaternička kupati
Na 1 porciu potrebujeme:
130 g hovädzieho mäsa, 60 g bravčového mäsa, 5 g soli, 5 g mletého čierneho korenia, 7 g granátového jablka, koriander, bravčové črievka
Na ozdobu: marinovaná cibuľa, bylinky, granátové jablko
Postup:
1. Bravčové črievka najskôr naplníme zmesou zomletého mäsa a ostatných surovín.
2. Naplnené črievka pečieme na panvici – smažíme na oleji na miernom ohni, až kým nedostanú požadovanú „grilovanú“ farbu.