Recept na Pavlovu tortu s hruškami podľa blogerty Veroniky Svobodovej:
- Doba prípravy: asi 50 minút
- Doba sušenia: asi 80 minút
- Vystačí na: asi 12 porcií
Na korpus potrebujeme:
- 4 bielky
- 230 g cukru
- 2 zarovnané PL Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker
- 1 PL vínneho octu
Na ozdobenie:
- 3 hrušky
- 500 ml bieleho suchého vína
- 250 ml vody
- šťava z 1 citróna
- 3 bobkové listy
- 5 guľôčok celého korenia
- 2 kúsky celej škorice
- 3 KL tekutého medu
- 100 g orechov (vlašské, pekanové, a pod.)
- 1 PL masla
- 1 PL cukru
- 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
- 2 PL sirupu z agáve
Na náplň potrebujeme:
- 1 balíček Premium Zlatého klasu s prírodnou vanilkou Dr.Oetker
- 300 ml mlieka
- 20 g cukru
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker
- 2 KL Extraktu Bourbon vanilka Madagaskar Dr.Oetker
Ešte potrebujeme:
- elektrický ručný šľahač
- 2 plechy na pečenie (30 × 40 cm)
Ako na to?
1. Na prípravu korpusu v mise vyšľaháme z bielkov elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni tuhý sneh. Pridáme cukor, škrob a ocot a šľaháme, kým sa cukor úplne nerozpustí. Zmes rozdelíme na dve časti. Na plechy vyložené papierom na pečenie vytvoríme zo zmesi kruhy (Ø asi 24 cm). Jeden uhladíme a pri druhom vytvoríme uprostred priehlbinku ako hniezdo. Vložíme do predhriatej rúry a sušíme.
- Elektrická rúra: 120 °C
- Teplovzdušná rúra: 100 °C
- Plynová rúra: stupeň 1
- Doba sušenia: asi 80 minút
2. Korpusy necháme vychladnúť.
3. Na ozdobenie hrušky umyjeme a olúpeme. Do hrnca nalejeme víno, vodu a šťavu z citróna. Pridáme korenie a med a povaríme asi 5 minút. Do sirupu vložíme hrušky stopkou nahor a na miernom ohni pod pokrievkou povaríme ešte asi 15 minút. Hrušky zo sirupu opatrne vyberieme a necháme vychladnúť.
4. Na teflónovej panvici opražíme nasekané orechy. Pridáme maslo, cukor a vanilkový cukor a krátko skaramelizujeme. Nanesieme na papier na pečenie a necháme vychladnúť.
5. Na prípravu náplne uvaríme Zlatý klas s mliekom a cukrom podľa návodu na obale, ale len s 300 ml mlieka a 20 g cukru. Za občasného miešania necháme vychladnúť. Smotanu so Smeta-fixom a extraktom vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Asi ⅓ šľahačky si odložíme. Zvyšok šľahačky vmiešame do vychladnutého Zlatého klasu a nanesieme na rovný korpus. Priklopíme korpusom s priehlbinkou a do stredu nanesieme odloženú šľahačku.
6. Hrušky nanesieme na povrch torty a ozdobíme rozdrvenými orechami v karamele a sirupom z agáve.