Poľná kuchyňa má svoje čaro i pravidlá

Pred odchodom na dlhšie táborenie v prírode sa veľká časť potravín nakupuje vopred a pečivo, mliečne výrobky, zelenina a mäso až počas táborenia.

01.09.2017 17:00
zemiakové placky so syrom, celiakia, lepok Foto:
Placky sa dajú piecť aj na horúcom kameni.
debata

Na prvom veľkom nákupe sa zvyčajne nakupuje olej, cukor, soľ, múka, korenie, sterilizovaná zelenina, sušienky, ryža, cestoviny, strukoviny a iné trvanlivé potraviny, ktoré môžeme skladovať po celý čas táborenia.

Pomoc hľadajte v prírode

Ak so sebou nemáte dostatok tekutín, veľkou pomocou s nádychom táborníckej originality je pravý ovocný čaj z čučoriedok, malín či jahôd. Spadnuté lístky či ihličie vášmu zdraviu tiež neuškodia. Ani v prípade hladu netreba hľadať návrat do mesta k najbližším potravinám. Vynikajúce sú napríklad pečené jablká, cibuľa alebo zemiaky. Taká menšia prírodná hostina má svoje romantické čaro.

Zemiakové placky na kameni

Zemiakové cesto pri príprave placiek v prírode spracovávame tak, aby sa neroztekalo a „nechytalo“ na improvizovanú platňu z kameňa. Lepšie je preto vybrať hrubú múku. Z rovnakého dôvodu nevolíme ako základ nové zemiaky. Ak by placky mali tendenciu sa lepiť, je lepšie ich najprv nechať dve minútky piecť na menej žeravej časti kameňa a až potom ich premiestniť nad silnejší oheň.

Variabilný výletnícky kuskus

Je málo surovín, ktoré by boli na táborenie také vhodné, ako je kuskus. Rýchla príprava a univerzálne chuť, ktorú možno skombinovať s hocičím, z neho robia skoro základnú surovinu na prírodnú večeru. Dá sa jesť samotný, ochutený len trochou oleja a korenia, ale aj s mäsom, so zeleninou, s opečenou slaninou, so syrom – variantov sú desiatky.

Zálesácke ragú v kotlíku

Potrebujeme:
2 veľké plátky slaniny nakrájané na prúžky, 1 kg hovädzieho mäsa na guláš nakrájaného na kocky, mleté čierne korenie, 3 väčšie cibule nasekané nahrubo, 3 PL múky, 2 šálky tmavého piva, 4 väčšie paradajky, 1 PL medu, 1 PL čili, 2 bobkové listy
Postup:
1. V kotlíku rozškvaríme slaninu na miernom ohni. Kocky mäsa osolíme a okoreníme. Na slaninu dáme cibuľu a za občasného miešania ju osmažíme do svetlohneda.
2. Potom pridáme do ohňa viac polien, mäso vhodíme do kastróla a zaprášime múkou. Opekáme zo všetkých strán, ale nie dlhšie ako 2 – 3 minúty. Zalejeme ho pivom a zamiešame. Paradajky nakrájame na menšie kúsky a pridáme do kastróla spolu s medom, čili a bobkovými listami.
3. Zmes varíme na miernom ohni, pričom kotlík sčasti prikryjeme a pomaly varíme, až kým mäso úplne nezmäkne, 2–3 hodiny. Dvadsať minút pred koncom varenia môžeme pridať niekoľko surových pokrájaných zemiakov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #placky #eintopf #kuskus #táborenie #varenie v prírode

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...