Asi dobre poznáte nervozitu, keď sa pokúšate olúpať uvarené vajíčko, ale pod prstami sa vám škrupina rozmrví na maličké kúsky a vy ich musíte postupne po kúskoch dávať dolu. Na každý problém však existuje riešenie. A niekedy celkom nečakané.
Napríklad v prípade uvareného vajca určite pomôže, ak pri varení do vody pridáte lyžičku sódy bikarbóny. Platí to však skôr pri vajíčkach, ktoré pár dní skladujete v chladničke a nevaríte hneď čerstvé. Pri nich sa totiž škrupinka často rozdrobí na pár kúskov.
Aké triky ešte fungujú?
Varené zemiaky v šupke – hneď po uvarení by ste ich mali namočiť na 5 až 10 sekúnd do úplne ľadovej vody. Potom budete schopná odstrániť šupku aj rukami.
Cesnak – ak vezmete celú hlávku cesnaku, položte ju na drevenú dosku a buchnite po nej päsťou. Tak uvoľnite jednotlivé strúčiky. Následne vložte do plechovej misky a rovnakú plechovú misku použite ako veko. Uchopte misy oboma rukami a traste akoby ste šejkovali koktail. Následne budú strúčiky olúpané.
Pomaranč – niekedy je otravné používať nôž. Skúsiť to môžete aj lyžicou. Pomaranč najprv musíte trochu vyvaľkať na drevenej doske. Následne ho stačí narezať na pár centimetrov a lyžicou ho pekne očistíte.
Banány – poviete si, že nie je zložité ošúpať banán. Ale skúšali ste to niekedy z opačnej strany? Chyťte banán za konček oboma prstami, pritlačte a následne odtrhnite od seba. Prekvapí vás jednoduchosť.