Kura treba dôkladne preskúmať
Skôr než kúpime chladené kuracie mäso, treba ho dôkladne preskúmať. Farba mäsa by mala byť svetloružová, nie sivá, ani nie výrazne tmavšia. Na koži nesmú byť tmavé ani žltkasté škvrny. Mäso by nemalo byť „slizké“, ani nesmie plávať v zakalenej vode. Samozrejme, nesmie zapáchať.
Zapekanie morčaciny v rúre
Rýchlo pečené morčacie mäso môžeme zapiecť v rúre. Výhodou je, že mäso je potom zaručene mäkké a pri zapekaní môžeme súčasne pridávať ďalšie suroviny, ktoré pokrm doplnia a spestria. Najčastejšie je to syr, zelenina, šunka alebo saláma, šampiňóny alebo iné huby a vajcia.
Krk varíme vo vývare
Morčací krk mnohí považujú za podradné mäso. Nie je to však tak, zvlášť keď ho varíme v dobrom vývare, najlepšie v zeleninovom. Hotový krk je štruktúrou podobný hovädziemu chvostu, ktorý takisto patrí do vopred pripraveného vývaru, a keď ho pečieme, vývarom ho prelievame.
Vareškov tip
Ak plánujeme obmedziť svoju nadváhou pomocou diéty, treba dať príležitosť napríklad kuraciemu alebo morčaciemu mäsu. Ak máme v záhradke čerstvé bylinky, nasekáme ich najemno a vmiešame do jogurtovej marinády. Tak je možné ochutiť mäso zakaždým iným druhom obľúbených byliniek. Mäso pred tepelnou úpravou necháme v jogurte aspoň dve hodiny odležať.
Hydinová pochúťka: Morčacie prsia s orechmi
Potrebujeme:
250 g morčacích pŕs, 2 PL sójovej omáčky, 50 g arašidov alebo kešu orieškov, 1 pór, 2 PL bravčovej masti, 2 kl zemiakového škrobu, 1 bielok, 125 ml vody, 1/2 kl mletého zázvoru
Postup:
1. Umyté morčacie prsia nakrájame na rezance alebo kocky a zmiešame s lyžičkou zemiakového škrobu a bielkom.
2. Potom mäso urestujeme na rozpustenej bravčovej masti, pričom dávame pozor, aby sa masť neprepálila.
3. Potom pridáme umytý, nakrájaný pór (bielu časť) a po chvíli zlejeme všetok tuk. Vmiešame zázvor a nasekané orechy. V troche vody rozmiešame zvyšný škrob a sójovú omáčku, vlejeme do pokrmu, zamiešame a odstavíme z platne.