1. Zvyšky hotových jedál nechajte vychladnúť, kým ich umiestnite v chladničke. Ak to neurobíte, teplota v chladničke stúpne a na chladenie sa následne spotrebuje viac energie.
2. Ak zvyšky jedál pred odložením do chladničky zabalíte do fólie, zostanú dlhšie čerstvé. Zároveň zabránite šíreniu prípadných choroboplodných zárodkov z pokazených potravín.
3. Najmenej raz mesačne všetky potraviny v chladničke prezrite a vyhoďte tie, ktoré sú po dátume spotreby, zapáchajú alebo zmenili svoj vzhľad či konzistenciu. Chladničku treba poumývať zvnútra, celkom na to postačí vlažná octová voda, je účinná a zároveň ekologická.
4. Aby sa v chladničke nešíril zápach, vložte do nej v otvorenej nádobe mletú kávu.
5. Chladničku neprepĺňajte! Okolo každej potraviny by malo byť dostatok miesta na prúdenie studeného vzduchu.
Článok vyšiel v novej ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.