Okrem veľkonočného baránka a mazanca je symbolom sviatkov aj veľkonočný veniec, ale napríklad aj tradičná plnka. Okrem tradičných pochúťok je však viac možností, na čom si na Veľkú noc pochutnať, vyskúšať môžeme napríklad jarné zeleninové lievance.
Veľkonočné šatôčky chutia s klobásou
Spestrenie veľkonočného stola môže byť variant, ktorý poteší najmä milovníkov slaného pečiva – šatôčky plnené klobásou. Pripravujú sa z lístkového cesta vyvaľkaného a rozkrájaného na štvorce, na každý štvorec sa dajú plátky klobásy, cesto sa zloží do šatôčky a upečie.
Mazanec patrí k jari
Pred veľkonočnou nedeľou bolo zvykom piecť tvarohový mazanec, ktorého cesto sa pripravuje z tvarohu, rozšľahaných vajec a hrozienok namočených v rume. Do cesta sa pridáva zmäknuté maslo vymiešané s preosiatym cukrom a nastrúhaná citrónová kôra, vytvorí sa bochník, ten sa upečie a vychladnutý sa potrie maslom a posype práškovým cukrom.
Vyzdobený stôl
K veľkonočným zvyklostiam patrí oddávna pekne vyzdobený sviatočný stôl, súčasťou výzdoby môže byť vysiate obilie, rýchlené vetvy kríkov, no a, samozrejme, maľované vajíčka a ozdobné zvieratká. Prevládajúce farby sú žltá, oranžová, zelená a jasne modrá, ktoré sú veselé a jasné.
Zdravý veľkonočný baránok
Potrebujeme:
3 hrnčeky špaldovej múky, 1 hrnček kukuričnej múky, 1 hrnček kvásku, štipka soli, hrozienka, sušené marhule, nasekané mandle, slnečnicové semienka, voda alebo mlieko, ryžový sirup, kokos, citrónová kôra, vanilkový puding
Postup:
1. Z múky, kvásku, sirupu, soli, vody alebo mlieka vypracujeme vláčne cesto. Nie príliš husté, ale ani tekuté.
2. Do cesta zamiešame mandle, semienka, kokos, citrónovú kôru a sušené ovocie namočené v rume. Formu na baránka vymastíme a vysypeme a na miesta, kde majú byť oči, vložíme hrozienka.
3. Formu naplníme cestom a necháme kysnúť 4–8 hodín na teplom mieste. Potom pečieme asi 50 minút pri teplote 200 °C. Napokon môžeme poliať baránka vanilkovým pudingom.