Známe foodblogerky Aneta Orosiová a Janica Lacová učia Slovákov porozmýšľať nad tým, čo si dajú na tanier. Tradičným receptom dávajú nový šat tak, aby boli nielen chutné, ale aj zdravšie. Ako však vyzerajú ich vianočné recepty? Inovujú aj počas sviatkov?
„U nás sa príprava na sviatočné hodovanie začína dva týždne pred Vianocami pečením koláčov, ktoré na stole nesmú chýbať. Všetky ženy v našej rodine sa stretnú, aby spoločne piekli. To je naša tradícia, do ktorej sa zapájam už od malička,“ opisuje Aneta Orosiová. Klasické vianočné koláče ako orechové a vanilkové rožky máčané v čokoláde, medovníky, linecké koliečka, lepené orechy plnené vanilkovým krémom, kokosové guličky – to je základ, ktorý u nich na stole nechýba. „Ale už sme si zvykli piecť ich po novom, nepoužívame rafinovaný biely cukor ani bielu múku. A odozva je skvelá, všetkým koláče napriek tomu chutia, nespoznajú rozdiel.“
Vianoce bez kapra a šalátu by si Aneta takisto nevedela predstaviť. Aj tu však ponúka malé vylepšenie. „Kapra obaľujeme v kukuričnej strúhanke, tá je vhodná aj pre ľudí trpiacich intoleranciou lepku. A šalát neochutíme majonézou, ale tofunézou, čo je majonéza z tofu. Aby mal peknú farbu, je dobré použiť kurkumu, ktorá ho jemne zafarbí na žlto. Takýto šalát je oveľa ľahší a rozdiel v chuti je takmer nebadateľný.“
Polievky na ich stole sú dve. „Kapustnica je vegetariánksa, namiesto klobásky je v nej údené tofu. A robíme aj šošovicovú polievku takisto bez mäsa, s rastlinnou smotanou a slivkami, takže má sladšiu chuť.“