Bylinkové maslo
125 g masla, 1 PL kyslej smotany, 3 PL byliniek, 2 PL citrónovej šťavy, soľ, čierne korenie
Najprv zo zmäknutého masla a z kyslej smotany vyšľaháme penu, primiešame čerstvé posekané bylinky (tymian, bazalku, majorán a podobne) a citrónovú šťavu. Na záver bylinkové maslo osolíme a okoreníme.
Píniové maslo
100 g nesolených píniových jadier, 100 g zmäknutého masla, 1 kl obľúbeného koňaku, biele korenie, soľ
Píniové jadrá roztlčieme s niekoľkými kvapkami vody v mažiari alebo rozdrvíme v mixéri. Maslo vymiešame tak, aby vznikla pena, zmiešame s drvenými jadrami a ochutíme koňakom, bielym korením a soľou.
Pažítkové maslo
250 g mäkkého masla, pažítka, soľ, mleté čierne korenie, štipka nastrúhaného muškátového orieška
Z masla, soli, korenia a z muškátového orieška ušľaháme krém. Pažítku umyjeme pod studenou vodou, osušíme a nasekáme. Vmiešame do ochuteného masla, naplníme misku a necháme hodinu v chladničke.
Orieškové maslo
100 g masla, 50 g vlašských orechov, 1 kl medu, 1 kl hruškovice, soľ, mleté čierne korenie
Zo zmäknutého masla ušľaháme hladkú penu. Orechy rozmixujeme v elektrickom mixéri a pridáme k vymiešanému maslu. Potom primiešame med a hruškovicu, osolíme a trochu okoreníme čiernym korením.
Cibuľové maslo
menšia cibuľa, 100 g zmäknutého masla, 1 kl worcesterskej omáčky, soľ, mleté biele korenie
Cibuľu olúpeme a nastrúhame najemno. Nastrúhanú cibuľu dobre premiešame so zmäknutým maslom a worcesterskou omáčkou. Cibuľové maslo dochutíme soľou a korením, podávame dobre vychladené.
Cesnakové maslo
250 g pravého masla, 4–5 strúčikov cesnaku, stredne veľká cibuľa, mleté čierne korenie, štipka soli
Zo zmäknutého masla vymiešame penu. Olúpané strúčiky cesnaku nasekáme nadrobno spolu s očistenou cibuľou, zmes zapracujeme do maslovej peny. Ochutíme soľou, korením a dáme do chladničky stuhnúť.